Ministr Jurečka: Státní příspěvek na výkon pěstounské péče bude navýšen

05.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Vláda schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která přinese mimo jiné zvýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče. Novela také zjednoduší procesy, spojené s náhradní péčí o děti. Cílem je výrazně urychlit a zefektivnit celý systém.

Ministr Jurečka: Státní příspěvek na výkon pěstounské péče bude navýšen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„Děti jsou nejzranitelnější skupinou naší společnosti, a proto si ze strany státu zaslouží důslednou ochranu. Současný systém v oblasti zejména pěstounské péče je již nutné na základě praxe upravit a zásadně zjednodušit,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Současný systém zprostředkování náhradní rodinné péče je poměrně zdlouhavý a neflexibilní. Schválená novela navrhuje systematické a zpřesňující změny. Ty zahrnují zjednodušení posuzování žadatelů o osvojení nebo pěstounskou péči, úpravu postupů řízení a sjednocení kritérií pro posouzení žadatelů.

Cílem je urychlit proces a zefektivnit ho včetně stanovení lhůt pro řízení a zjednodušení pravidel pro absolvování příprav a psychologických posouzení. Tyto změny jsou v souladu s odbornými analýzami a mají řešit problémy s čekacími lhůtami a nesourodostí v jednotlivých krajích.

Novelou dojde také k navýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče (více ZDE) na 66 000 korun za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou pečující, a 72 000 korun za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou v evidenci.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí

„Novela také navrhuje sjednocení institutů náhradní rodinné péče, konkrétně svěřenectví a nezprostředkované pěstounské péče. To zahrnuje shodná práva a povinnosti pro osoby, pečující o děti ve svěřenectví, a pěstouny, stejně jako nárok na podporu a příspěvky,“ uvedl ministr Jurečka.

Tato změna odstraní nerovnosti mezi oběma formami péče a zajistí lepší péči pro děti. Zároveň bude zajištěna systematická podpora pro všechny náhradní pečovatele. To odstraní nejistotu ohledně preferované formy péče ze strany soudů.

Navrhovaná úprava také zohledňuje fakt, že dětské domovy pro děti do tří let věku již nemají v rámci stávající ústavní péče své místo. Budou proto ze systému odstraněny.

„Počet dětí v dětských domovech pro děti do tří let věku setrvale klesá. Nadále ale platí, že v případě pobytových služeb pro malé děti chceme umožnit výjimky pro krizové situace nebo sourozenecké skupiny, a také zvýšit věkovou hranici pro tuto službu na čtyři roky věku. Ruku v roce s tímto opatřením jde zvýšená podpora pěstounů a rodin, které se dostanou do problémů při péči o děti,“ zdůvodnil ministr Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…