Ministr Jurečka: Státní příspěvek na výkon pěstounské péče bude navýšen

05.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Vláda schválila novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která přinese mimo jiné zvýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče. Novela také zjednoduší procesy, spojené s náhradní péčí o děti. Cílem je výrazně urychlit a zefektivnit celý systém.

Ministr Jurečka: Státní příspěvek na výkon pěstounské péče bude navýšen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„Děti jsou nejzranitelnější skupinou naší společnosti, a proto si ze strany státu zaslouží důslednou ochranu. Současný systém v oblasti zejména pěstounské péče je již nutné na základě praxe upravit a zásadně zjednodušit,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Současný systém zprostředkování náhradní rodinné péče je poměrně zdlouhavý a neflexibilní. Schválená novela navrhuje systematické a zpřesňující změny. Ty zahrnují zjednodušení posuzování žadatelů o osvojení nebo pěstounskou péči, úpravu postupů řízení a sjednocení kritérií pro posouzení žadatelů.

Cílem je urychlit proces a zefektivnit ho včetně stanovení lhůt pro řízení a zjednodušení pravidel pro absolvování příprav a psychologických posouzení. Tyto změny jsou v souladu s odbornými analýzami a mají řešit problémy s čekacími lhůtami a nesourodostí v jednotlivých krajích.

Novelou dojde také k navýšení státního příspěvku na výkon pěstounské péče (více ZDE) na 66 000 korun za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou pečující, a 72 000 korun za kalendářní rok, jde-li o dohodu o výkonu pěstounské péče s osobou v evidenci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Vždy budu více akademik a lékař než politik

23:08 Ministr Válek: Vždy budu více akademik a lékař než politik

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sympoziu České společnosti intervenční radiologie