Ministr Jurečka: Vymezit firmám a pracovníkům jasná pravidla pro účast na sociálním pojištění

08.09.2022 12:08

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 8. září 2022 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Brazilskou federativní republikou.

Ministr Jurečka: Vymezit firmám a pracovníkům jasná pravidla pro účast na sociálním pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, hosté, přeji vám všem dobré dopoledne a dovolím si stručně uvést tento vládní návrh, kterým je ratifikace Smlouvy o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Brazilskou federativní republikou, tedy sněmovní tisk číslo 157.

Jedná se v principu o smlouvu, kterou Česká republika má uzavřenou s mnoha jinými státy v rámci světa tak, abychom dokázali s těmi státy, kde je řekněme větší ekonomická aktivita nebo je předpoklad, že se tato ekonomická aktivita bude rozvíjet, abychom dokázali touto smlouvou zároveň přispět k lepšímu podnikatelskému prostředí a právě i lepšímu prostředí pro občany České republiky, případně občany té dané země, v tomto případě Brazilské federativní republiky, kteří na území obou dvou států vykonávají činnost podnikatelskou nebo činnost jako zaměstnanci firem a jsou vysláni na práci buďto z České republiky do Brazílie nebo z Brazílie do České republiky.

Smyslem té smlouvy je především vymezit firmám a pracovníkům jasná pravidla pro účast na sociálním pojištění při zaměstnání ve druhém státě a současně stanovit jasné podrobné zásady pro stanovení potom budoucích výměr starobních důchodů a jejich nároků u těchto osob. Pokud totiž tyto smlouvy nejsou uzavřeny, tak když ti lidé pracují v těchto zemích, tak potom následně nemají nárok na žádnou formu podpory v rámci důchodového systému. Takže proto tady tento smluvní vztah, tato smlouva je opravdu klíčem k tomu, jakým způsobem vytvořit jasný předpoklad, jasné sociální zázemí pro tyto lidi, aby i oni při tom, že pracují, odvádí do systémů těch států své sociální pojištění, tak aby v budoucnu měli nějaký předvídatelný nárok potom na výplatu svého budoucího důchodu.

Po té obsahové stránce ta smlouva odpovídá všem mezinárodně uznávaným požadavkům na koordinaci sociálního zabezpečení uplatňovaných v oboustranných i mnohostranných smlouvách i předpisům Evropské unie. Všechny ty podrobné náležitosti této smlouvy jsou součástí tohoto tisku, součástí potom také podrobného odůvodnění v důvodové zprávě.

Takže já bych z hlediska stručnosti ukončil své úvodní vystoupení k tomuto materiálu ve druhém čtení, protože si myslím, že to podstatné jsem vystihl a všechny další podrobnosti jsou obsahem toho materiálu. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.