Ministr Jurečka: Za každý kus, vyšetřený na Aujeszkyho chorobu, dostanou lovci tisíc korun

13.10.2017 10:45

Státní veterinární správa (SVS) zahájila monitoring Aujeszkyho choroby prasat u odlovených kusů divokých prasat na území České republiky. Poslední dlouhodobý monitoring výskytu této nákazy v populaci divokých prasat byl ukončen v roce 2013. Pravidelný monitoring je jedním z důležitých nástrojů pro udržení příznivé nákazové situace v zemi.

Ministr Jurečka: Za každý kus, vyšetřený na Aujeszkyho chorobu, dostanou lovci tisíc korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Aujeszkyho choroba je nebezpečná nákaza přenosná na více druhů zvířat. Prase je považováno za přirozeného hostitele a může tuto infekci přežít. Nákaza je přenosná na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy, u kterých vyvolává nesnesitelné svědění a následný úhyn. Na člověka se nákaza nepřenáší.

„Za odlovený kus, ze kterého bude odeslán vzorek na vyšetření na Aujeszkyho chorobu, bude lovci náležet takzvané vzorkovné/zástřelné ve výši 1000 Kč. Vzorkovné nebudou moci nárokovat lovci za kusy ulovené v oblastech, ve kterých se ulovení divočáci vyšetřují na africký mor prasat.,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vyplácení této částky má také motivovat lovce v celé ČR ke zvýšenému lovu přemnožených divokých prasat, který je ve veřejném zájmu.

Z výsledků monitoringu uskutečněného v letech 2011 až 2013 vyplynulo, že pozitivní je napříč regiony v průměru zhruba třetina divokých prasat. To znamená, že v průměru každý třetí divočák přišel do styku s virem a má proti viru protilátky.

V letošním roce nebyl dosud potvrzen případ výskytu Aujeszkyho choroby u psů. Loni byl zaznamenán jeden případ této nákazy u loveckého psa.

Česká republika má status země prosté Aujeszkyho choroby týkající se chovů domácích prasat. Poslední případ této nákazy u hospodářských zvířat se vyskytl v malochovu v Nové Vsi v okrese Benešov v březnu 2004. Prasata se tehdy nakazila z uloveného divočáka.

Objednávka vyšetření a žádost o zástřelné, které budou v souvislosti s monitoringem Aujeszkyho choroby používány, jsou dostupné na webu SVS pod nadpisem „Monitoring Aujeszkyho choroby u divokých prasat v ČR“ ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.