Ministr Jurečka: Zelená nafta bude i pro lesníky a rybáře

22.10.2016 10:04

Poslaneckou sněmovnou včera ve třetím čtení prošla novela zákona o spotřební dani, která se týká tzv. zelené nafty pro živočišnou výrobu. Nárok na vratku za spotřební daň za pohonné hmoty budou mít zemědělci v živočišné výrobě, včetně pracovníků v lesích a rybářů.

Ministr Jurečka: Zelená nafta bude i pro lesníky a rybáře
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

„Vratku části daně ze spotřebovaných pohonných hmot budou nově dostávat také pracovníci v lesích a rybáři. Je to logický krok, protože i oni, stejně jako zemědělci, podstatnou část nafty spotřebují mimo silnice. Přitom spotřební daň je určená právě na opravy veřejné infrastruktury,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Práce lesních hospodářů i rybníkářů má pozitivní dopady na životní prostředí, pomáhá například zvyšovat retenci vody v krajině. Vratka části zaplacené spotřební daně sníží náklady na naftu spotřebovávanou při hospodaření v lesích a umožní navýšit investice do pěstebních a těžebních technologií, šetrnějších vůči lesním ekosystémům, chovatelé ryb budou moci zintenzívnit péči o spravovaná vodní díla. Podle předběžných odhadů se předpokládá roční daňová úleva maximálně 270 milionů korun pro lesní hospodáře a dodavatele lesnických služeb a nanejvýš 20 milionů pro rybníkáře.

Vratku ze zelené nafty již v současnosti dostávají zemědělci podnikající v rostlinné výrobě a zemědělští podnikatelé provozující lesní školkařskou činnost na zemědělském i lesním půdním fondu.  Systém daňových úlev pro zemědělce existuje také v dalších zemích EU (např. Německo, Polsko).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…