Ministr Jurečka: Zřízení fondu pro financování integrace uprchlíků zásadně odmítám

15.01.2016 7:26

Předsednictvo KDU-ČSL vyzvalo své členy vlády, aby na nejbližším zasedání vlády iniciovali svolání mimořádného summitu Evropské rady, na kterém se budou řešit opatření proti bezprecedentnímu nárůstu sexuálního násilí, zajištění bezpečnosti v Evropě a ochrana vnějších hranic EU.

Ministr Jurečka: Zřízení fondu pro financování integrace uprchlíků zásadně odmítám
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

KDU-ČSL považuje nárůst sexuálního násilí v některých evropských státech za závažný celoevropský problém, který se v otevřené a propojené Evropě, ve které platí volný pohyb osob, týká všech a může být přenesen za hranice momentálně dotčených zemí.

Marian Jurečka prezentoval postoj KDU-ČSL na jednání vlády. Vláda je připravena podpořit slovenského premiéra Roberta Fica ve snaze svolat mimořádný summit EU, případně uskutečnit již naplánovaný únorový summit v dřívějším termínu. Jurečka zároveň odmítl několik dní starý návrh německého ministra pro místní rozvoj na vytvoření speciálního fondu pro integraci migrantů.

"Přestože už v tuto chvíli je jasné, že příliv migrantů zdaleka nekončí a že migrace s sebou přináší i velmi vážné problémy, německý ministr pro místní rozvoj navrhuje vytvoření speciálního fondu pro všechny státy EU, ze kterého by se financovaly integrační programy uprchlíků. To naprosto odmítám, " řekl Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL.

Argument, že i Evropané v uplynulých stoletích odcházeli za moře a tamní společnosti tyto situace zvládly, nepovažuje Marian Jurečka za relevantní.

"Tehdejší migranti odcházeli a v novém domově žili na své náklady. Nikdo jim neplatil rekvalifikace, vzdělání, zdravotní péči. Migrace je přirozená, ale Evropa ji musí mít pod kontrolou, integrace je až ten druhý krok. Loňský rok a nekontrolované proudění statisíců běženců se ji nesmí opakovat, stejně jako násilnosti na konci roku v Německu a dalších zemích, a EU o tom musí dát jasně vědět," dodal Marian Jurečka.

Celostátní výbor KDU-ČSL také vyzval předsednictvo KDU-ČSL, aby zahájilo jednání s koaličními partnery s cílem zařazení zvláštního bodu na řádné schůzi Poslanecké sněmovny (případně svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny) s tématem „Stanovisko ČR k migrační krizi“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…