Ministr Kohout: Návštěva Bhútánu navázání diplomatických vztahů jen stvrdila

10.11.2013 15:07

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout ministr přicestoval 8. listopadu 2013 do Bhútánského království na historicky první návštěvu na úrovni člena české vlády.

Ministr Kohout: Návštěva Bhútánu navázání diplomatických vztahů jen stvrdila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Kohout

Setkal se s premiérem Tsheringem Tobgayem, ministrem zahraničí Rinzinem Dorjiem a dalšími členy bhútánské vlády. V sobotu by měl českou delegaci přijmout bhútánský král a královna.

Cílem návštěvy Bhútánu, která se koná v rámci širší cesty po jižní Asii, je rozvoj politických a ekonomických kontaktů. „Tato cesta do Bhútánu není náhodná. Naše státy navázaly diplomatické vztahy teprve před dvěma lety. První návštěva na úrovni ministra zahraničních věcí České republiky v Bhútánu v pak tento významný krok v našich vztazích stvrdila,“ řekl ministr Kohout a dodal: „Ač se může na první pohled zdát, že jsou si obě země geograficky až příliš vzdálené, poutá nás prohlubující se přátelství a velký zájem hledat konkrétní společné projekty, které budou ku prospěchu obou států.“

S Bhútánem se podařilo navázat diplomatické vztahy v prosinci 2011. Toto himalájské království, které na rozdíl od většiny ostatních států měří se bohatství podle indexu štěstí, dosud navázalo diplomatické vztahy jen s omezeným počtem států. V tuto chvíli jde o 52 zemí. V zahraničí má dvě stálé mise v New Yorku a Ženevě a pět ambasád.

Bhútánský premiér poznamenal, že jeho země má „hlad po informacích o České republice“ a poděkoval ministru Kohoutovi za to, že jeho zemi navštívil. Sdílel pak s ministrem Kohoutem názor, že obě země spojuje jejich menší velikost, chybějící přístup k moři a upřímný vzájemný zájem.

Češi nejsou v Bhútánu neznámí. Čeští turisté, kterých jezdí do Bhútánu kolem sedmdesáti ročně, mohou narazit na své krajany v kokpitu letadel společnosti Druk Air. Bhútánské mezinárodní letiště v Paro patří k nejnáročnějším na světě na přistání i vzlet. Tři čeští piloti se speciálním výcvikem umí pilotovat letadlo mezi horami a přistát na zdejší krátkou přistávací dráhu. Další bhútánští piloti se budou zřejmě cvičit na trenažerech v Praze.

Bhútánští reprezentanti během rozhovorů rovněž vysoce ocenili malý český lokální projekt, který má pomoci dětem ve školách zvládat přírodní katastrofy.  Ve více než 650 školách se děti letos v létě seznamovaly s postupy například při zemětřesení. Česká republika tak zde v podstatě založila tradici krizového řízení. Další rozvojový projekt se zaměřil na pomoc znevýhodněným ženám, aby se například dokázaly samy uživit.

Vzájemná spolupráce se dobře rozvíjí na kulturní úrovni. V Praze se příští rok uskuteční velká výstava o Bhútánu, kterou připravuje Národní muzeum. Výstava o českých hradech a zámcích, která byla před několika dny otevřena v Dilí, se v roce 2014 v březnu a únoru přesune právě do Bhútánu.

Ekonomická spolupráce je na úplném začátku. Bhútánský trh je velice malý a do značné míry uspokojován dodávkami z okolních zemí, zejména sousední Indie. Dosud téměř nulová obchodní výměna s Bhútánem nicméně nabízí potenciál pro budoucí spolupráci. Bhútánská vláda vyjádřila zájem o konkrétní projekty, které by pomohly zemi uprostřed Himalájí vybudovat především dostatečné zdroje energie a napomohly v boji s klimatickými změnami.

Ministr Kohout zmínil české zkušenosti v oblasti vodních elektráren, které chce Bhútán na řadě svých toků stavět. V souvislosti s rozvíjející se leteckou dopravou by čeští experti mohli vyvinout nový světelný navigační systém pro tamní letiště. Škoda Auto, aktivní v sousední Indii, má zájem vstoupit i na bhútánský trh. Příležitosti jsou také v budování infrastruktury, především výstavbě silnic, mostů a železnice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…