Ministr Kulhánek: Česko-egyptské podnikatelské fórum je příležitostí k navázání nových partnerství

03.08.2021 11:39

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil v čele podnikatelské mise Egypt. Se svým protějškem Šukrím jednal o bilaterálních tématech, včetně česko-egyptské obchodní spolupráce, situaci v regionu Blízkého východu nebo cestovním ruchu v kontextu pandemie. Ministra přijal rovněž prezident Sísí.

Ministr Kulhánek: Česko-egyptské podnikatelské fórum je příležitostí k navázání nových partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Při jednání s ministrem Šukrím hovořil ministr Kulhánek také o kulturní spolupráci v rámci unikátní výstavy Sluneční králové, o vztazích zemí V4, EU a NATO s Egyptem a bezpečnostních otázkách spojených s děním v Libyi a Sýrii. Prostor věnovali také zvládání migrace. Prezidentu Sísímu předal ministr Kulhánek pozvání k návštěvě Prahy od prezidenta Miloše Zemana.

Návštěva rovněž obnovila tradici cestování v doprovodu podnikatelských misí, kterou přerušila pandemie koronaviru. Podpora českých podnikatelů je jednou z priorit ministra Kulhánka, a proto jej doprovázeli zástupci 15 českých firem, mezi jinými z oborů vodohospodářství, finančních služeb nebo obranného průmyslu. Jednalo se o první takovou cestu ministra Kulhánka a teprve čtvrtou od začátku minulého roku. „Společně s ministrem Šukrím jsme zahájili česko-egyptské podnikatelské fórum pořádané oběma obchodními komorami a jsem si jistý, že to bude příležitost k posílení stávající hospodářské spolupráce a navázání nových obchodních partnerství. I pan prezident Sísí má vynikající přehled a podporuje zapojení českých firem do projektů v tomto regionu,“ uvedl šéf české diplomacie.

Ten zároveň ujistil egyptskou stranu o tom, že Česko neklade nadbytečné podmínky pro cestování Čechů do Egypta za účelem rekreace. „Před pandemií sem jezdilo řádově 300 tisíc českých turistů ročně. My doufáme, že se co nejdříve dostaneme zpět k těmto číslům. I když je samozřejmě v našem zájmu ohlídat si šíření nových mutací a zajistit, aby cestování bylo předvídatelné, ale zároveň bezpečné pro naše občany,“ uvedl Kulhánek. Stávající data ECDC nenapovídají tomu, že by se měl Egypt v cestovatelském semaforu přesunout do černé barvy a následovat tak např. Tunisko. Prezident Sísí Kulhánka ujistil, že Egypt věnuje maximální pozornost bezpečnosti turistických resortů, včetně očkování personálu nebo zpřísnění hygienických podmínek.

Ministr Kulhánek se setkal také českými příslušníky a vedením mírové a monitorovací mise MFO na Sinaji, které se ČR účastní a přispívá do ní již od roku 2009. Od roku 2013 v misi slouží také letecký a pozemní personál Armády ČR s letounem CASA C-295M, který se podílí na monitoringu situace a přepravě osob a materiálu. „MFO představuje klíčový prvek v regionální bezpečnostní architektuře a jsme rádi, že můžeme přispět k této operaci. Naše účast je vysoce hodnocena a mandát byl parlamentem prodloužen do konce roku 2022,“ uvedl ministr.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…