Ministr Kulhánek: Maroko je pro EU klíčový partner pro zvládání migrace

07.12.2021 21:45 | Tisková zpráva

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil 7. prosince 2021 Budapešť, kde jednal s ministry zahraničí zemí Visegrádské skupiny a také Maroka.

Ministr Kulhánek: Maroko je pro EU klíčový partner pro zvládání migrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Se svými protějšky jednal o aktuálních otázkách regionu Blízkého východu a Severní Afriky - především o terorismu, migraci, společných projektech rozvojové spolupráce nebo vztazích EU - Maroko. Šéfové diplomacií Česka, Maďarska, Polska a Slovenska jednali se svým marockým protějškem Nasserem Búritou především o tématu boje proti ilegální migraci a také společných rozvojových projektech, které přispějí ke zlepšení podmínek v zemích původu migrantů. Ministři se vyslovili pro posílení spolupráce v této oblasti.

„Maroko je pro EU klíčový partner v otázce zvládání migrace, boje proti pašerákům lidí a ochrany lidských životů v našem jižním sousedství. Unie na marockou pomoc v této otázce spoléhá a já doufám, v ještě aktivnější marocké zapojení do řešení tohoto problému,“ uvedl po jednání ministr Kulhánek.

Přítomní ministři dále jednali o boji proti terorismu bezpečnostní situaci v severní Afriky a Sahelu. „Oblast Sahelu zůstává pro skupinu V4, stejně jako pro EU, hlavní prioritou afrického kontinentu,“ uvedl na toto téma ministr Kulhánek. „Oceňuji podíl Maroka na stabilizaci regionu a dlouhodobou spolupráci s evropskými státy v boji proti terorismu. I ČR se přímo angažuje a to nasazením našich vojáků a policistů v Mali,“ dodal.

Na okraj jednání se uskutečnila také bilaterální schůzka ministra Kulhánka s jeho marockým protějškem Nasserem Búritou. Oba partneři jednali především o současných česko-marockých vztazích a vzájemné obchodní a ekonomické spolupráci. „Právě v byznysu vidím nevyužitý potenciál a pevně věřím v prohloubení naší spolupráce například v obranném průmyslu, zdravotnictví či budování dopravní infrastruktury,“ sdělil šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…