Ministr Kulhánek: Nemůžeme přihlížet, jak nelegální těžba ohrožuje přístup občanů k pitné vodě

09.11.2021 21:09 | Tisková zpráva

V úterý 9. listopadu 2021 proběhlo v Lucemburku u Soudního dvora EU ústní jednání v hlavním řízení k o žalobě ČR proti Polsku v souvislosti s těžbou hnědého uhlí v dole Turów.

Ministr Kulhánek: Nemůžeme přihlížet, jak nelegální těžba ohrožuje přístup občanů k pitné vodě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Českou republiku zastupoval vládní zmocněnec a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek. Cílem žaloby ČR je přimět Polsko k řešení negativních dopadů těžby na české území a české občany.

Dnešnímu řízení jednání předcházela série kroků, kterými se Česká republika rozhodla reagovat na dramaticky se zhoršující situaci v okolí dolu do doby, než Soudní dvůr EU rozhodne o samotné žalobě. Již v únoru 2021 podala Česká republika žádost o předběžné opatření. Soudní dvůr EU v té souvislosti rozhodl, že těžba musí být okamžitě pozastavena. Polsko ovšem tento postup nerespektovalo, a ČR proto zažádala o penále, které následně soud Polsku udělil.

„Vzhledem k našim velmi dobrým vztahům s Polskem mě netěší, že celá věc došla až k Soudnímu dvoru EU. Nemůžeme ale přihlížet tomu, jak nelegální těžba ohrožuje přístup českých občanů k pitné vodě. ČR měla vůli dohodnout se mimosoudně, to se bohužel nepodařilo,“ řekl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

„I přes současnou situaci jsem ale přesvědčen, že česko-polské vztahy nelze omezovat jen na otázku Turówa. Rozšíření dolu v Turówě není otázkou politickou, ale odbornou a technickou,“ dodal šéf české diplomacie.

ČR dnes prostřednictvím vládního zmocněnce Martina Smolka vysvětlila, v čem spatřuje porušení unijního práva ze strany Polska při rozhodování o povolení další těžby od 1. května 2020.

„V dole Turów probíhá k dnešnímu dni již 18 měsíců ilegální těžba. Navíc od 20. května probíhá tato těžba, ačkoli ji předběžné opatření Soudního dvoru EU zakazuje. Stále jsme připraveni žalobu stáhnout a vyrovnat věc mimosoudně, nicméně Polsko nám dodnes nebylo schopné předložit podmínky, které by garantovaly jak ochranu životního prostředí, tak bezpečný přístup českých občanů k pitné vodě,“ shrnul důvody žaloby Martin Smolek.

Rozsudek Soudního dvora EU lze očekávat přibližně za pět měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …