Ministr Kulhánek: Nově bude možné platit kartou na 80 zastupitelských úřadech po celém světě

30.04.2021 12:45

Ministerstvo zahraničí navazuje na rok trvající pilotní projekt výběru konzulárních správních poplatků prostřednictvím platebních karet, který probíhal v Londýně, Bruselu, Moskvě a Sydney. Od 1. května 2021 se k těmto zastupitelským úřadům přidá dalších 76 po celém světě.

Ministr Kulhánek: Nově bude možné platit kartou na 80 zastupitelských úřadech po celém světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Platby kartou budou alternativou ke stávajícím způsobům výběru poplatků, kterými jsou platba v hotovosti, šekem nebo bankovním převodem.

MZV spouští tuto novou službu občanům v době, kdy je nutné omezovat rizika šíření epidemie, a to včetně možného přenosu nákazy při platbách v hotovosti. Možnost platit platební kartou navíc zvýší také bezpečnost z pohledu manipulace s hotovostí. Poplatky budou z karty klienta strženy buď v korunách nebo v eurech, v případě zahraničních klientů v aktuálním kurzu stanoveném jejich bankou.

„Požadavek na zkvalitnění služeb vznikl už před covidem. Chci poděkovat kolegům, že před rokem spustili pilotní projekt i ve vypjaté době celosvětové pandemie. Díky němu bude nově možné platit kartou na 80 zastupitelských úřadech po celém světě,“ komentoval novinku ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

„Soustředili jsme se na to, abychom pokryli zejména země EU. To se až na Kypr a Maltu povedlo. Možnost platit kartou ale budou mít i klienti v Izraeli, Spojených arabských emirátech, Jihoafrické republice, Thajsku, Vietnamu nebo New Yorku či Washingtonu,“ informoval náměstek sekce právní a konzulární Martin Smolek.

„Pro konkrétní představu – platit bude tímto způsobem možné například poplatky za udělení víza, za cestovní pas nebo náhradní cestovní doklad. Projekt hodláme po dalším vyhodnocení dále rozšiřovat a vylepšovat i o možnost online plateb,“ doplnil ředitel konzulárního odboru Pavel Pitel.

Smlouva o přijímání platebních karet byla podepsána s vítězem výběrového řízení – firmou ČSOB a.s. a je standardně dostupná v registru smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.