Ministr Kupka: Elektronickou žádost o řidičský průkaz nově podáte i bez datové schránky

07.11.2023 9:15 | Tisková zpráva

Ministerstvo dopravy přichází s další digitálním zjednodušením on-line žádosti o výměnu řidičského průkazu. Od 3. listopadu není potřeba pro odeslání žádosti na Portálu dopravy mít zřízenou datovou schránku. Stačí se pouze přihlásit do Portálu dopravy a v něm odeslat žádost o řidičský průkaz.

Ministr Kupka: Elektronickou žádost o řidičský průkaz nově podáte i bez datové schránky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Elektronické podání žádosti o řidičský průkaz ulehčuje život občanům již téměř dva a půl roku. Od spuštění Portálu dopravy došlo k navýšení počtu žádostí o trojnásobek, v současné době mluvíme o cca 1600 žádostech týdně.

„Naším dlouhodobým cílem je, aby všechny digitální nástroje pro občany byly co nejjednodušší a nejlépe dostupné. Nasloucháme také občanům, a proto jsem rád, že po dohodě s Digitální a informační agenturou, se nám podařilo odstranit povinnost mít pro podání žádosti datovou schránku fyzické osoby. Celá žádost se tak ještě zjednoduší, zrychlí a žadateli bude stačit pár kliků. Díky tomuto kroku je elektronické podání přístupné již téměř všem občanům a my jsme rádi, že lidem můžeme ušetřit cestu na úřad a s tím spojený čas a peníze,“ říká ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „Digitalizace všech důležitých dopravních agend je jednou z mých priorit ve funkci. Máme jasný jízdní řád a směřujeme k digitalizaci všech důležitých agend resortu dopravy k 1. 2. 2025.“

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

On-line žádost o nový řidičský průkaz nezabere více než pár minut a žadatel se nemusí bát, že v ní udělá nějakou chybu, je totiž kompletně předvyplněná, a to včetně nejnovější fotografie a podpisu. Na žadateli je pouze volba místa, na kterém si chce nový průkaz vyzvednout, popř. vyplnění kontaktních údajů pro zasílání notifikací, pokud již tyto nemá uložené v registru obyvatel. Pro doručení nového řidičského průkazu si může vybrat z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, jejich seznam najdete na webu Ministerstva dopravy ZDE.

Ačkoliv od 1. ledna 2024, díky novele zákona o silničním provozu, již nebude nutné mít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkazu, nic se nemění na povinnosti platným řidičským průkazem disponovat. Periodické výměny průkazů tedy budou probíhat stejně jako doposud.

„Kromě samotné žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu vypršení platnosti, změny údajů, krádeže nebo ztráty si mohou zájemci vyřídit přes Portál dopravy další desítky služeb ze všech dopravních oblastí, registrem vozidel počínaje a prodloužením lodního osvědčení konče,“ připomíná Karel Váchal, zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy. „V současné době pracujeme na dokončení dalších služeb, občané se tak mohou těšit například na zasílání notifikací o změně bodového konta či elektronické žádosti u agendy vozidel,“ dodává.

Do Portálu dopravy se občané mohou přihlásit pomocí své bankovní identity, identity občana, mobilním klíčem eGovernmentu nebo pomocí eObčanky. Videonávod k ePodání skrze Portál dopravy naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii