Ministr Kupka: Při adaptaci evropských nařízení se podařilo zachovat i zdravý rozum

14.10.2022 15:27

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k živnostenskému zákonu

Ministr Kupka: Při adaptaci evropských nařízení se podařilo zachovat i zdravý rozum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jde o další z norem, které mají adaptovat nařízení Evropské unie, ale kromě toho přináší celou řadu důležitých pozměňovacích návrhů. Celkově se tímto krokem podaří adaptovat šest nařízení Evropské unie, kdy u řady z nich se už naplnila lhůta pro adaptaci v českém legislativním prostředí.

Nicméně důležité je doplnit komentář k pozměňovacím návrhům. Předně se jedná o pozměňovací návrh obsažený v usnesení hospodářského výboru, jehož cílem je zmírnit právní úpravu provozování a řízení bezpilotních systémů v rámci spolku. Je to významný krok, který se podařilo dojednat v úzké spolupráci se zástupci modelářských spolků tak, aby zásah adaptace evropských nařízení neovlivnil to, jakým způsobem se bude dařit spolková činnost v oblasti modelářského letectví. A myslím, že v tomto případě se opravdu i po intenzivní práci šéfa hospodářského výboru Ivana Adamce podařilo najít shodu, která je užitečná pro české prostředí.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Pak jde o další pozměňovací návrhy, které byly předneseny ve druhém čtení a týkají se úpravy hranice pro projednání záměru rozvoje letiště. Tady nám jde o to snížit zbytečnou administrativu, byrokracii, zbytečná jednání, která pak zatěžují dopravce i samotné letiště. Dalším bodem je zpřesnění právní úpravy pojištění odpovědnosti za škody z provozu bezpilotního systému a konečně rozšíření možnosti odchýlit se při létání hasičských bezpilotních letadel od pravidel létání, a to i pro případ plnění jakéhokoli úkolu Hasičského záchranného sboru České republiky.

U toho se trochu jenom zastavím, protože v základní právní úpravě počítáme s tím, že bude možné odchýlit se od pravidel pro případ plnění základního úkolu, a na tom je shoda i s Ministerstvem vnitra. Základním úkolem se samozřejmě míní základní ochrana zdraví a majetku a životů obyvatel, životního prostředí a podobně. V takových případech je na místě, aby se hasičské drony mohly odchýlit od základních pravidel. Ale při ostatních úkolech, při nacvičování je důležité z hlediska bezpečnosti zachovat shodná pravidla i pro takový případ. Jak znovu zmiňuji, i v tomto případě se podařilo najít dobré řešení s Ministerstvem vnitra, a jak Ministerstvo dopravy, tak Ministerstvo vnitra s pozměňovacím návrhem, který rozšiřuje možnosti až za únosnou mírou, vyslovuje nesouhlas.

Dovoluji si vás požádat o schválení předloženého návrhu zákona ve znění těch zmíněných uplatněných pozměňovacích návrhů, s nimiž Ministerstvo dopravy souhlasí. Děkuji vám moc za pozornost a věřím, že tohle je jeden z konkrétních kroků, kde se podařilo zachovat i při nezbytné adaptaci evropských nařízení zdravý rozum a podmínky, které nebudou znamenat omezení spolkové činnosti, modelářů v tomto případě, v českých podmínkách.

Díky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii