Ministr Kupka: Zkontrolovat řidičák zabere jen pár vteřin

06.03.2023 17:36

Řidičský průkaz si letos vyměnilo zatím přes 108 tisíc řidičů, dalších 759 tisíc to ještě čeká

Ministr Kupka: Zkontrolovat řidičák zabere jen pár vteřin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Během prvních dvou měsíců letošního roku si o výměnu končícího řidičského průkazu požádalo 108 490 řidičů, kterých se povinná výměna týkala. Pro nový řidičský průkaz si tak přišlo 12,5 % řidičů z celkových 868 tisíc, kterým letos platnost průkazu končí. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 759 tisíc průkazů, nejvíce ve Středočeském a Jihomoravském kraji. O nový řidičský průkaz si mohou žadatelé požádat i on-line. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

„Na kontrolu platnosti dokladů může člověk snadno zapomenout, proto řidičům tuto povinnost pravidelně připomínáme. Zkontrolovat řidičák zabere jen pár vteřin a vyvarujete se zbytečným problémům s neplatným průkazem. Nově si také můžete ušetřit jednu návštěvu úřadu a žádost o nový průkaz podat pohodlně on-line prostřednictvím Portálu dopravy,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

O výměnu řidičského průkazu z důvodu uplynutí platnosti je možné požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti dokladu. Řidiči si o nový řidičský průkaz mohou zažádat buď fyzicky na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nebo elektronicky s využitím datové schránky přes nový Portál dopravy. Při elektronické žádosti si řidič vybere, na kterém úřadu si chce svůj hotový nový řidičský průkaz vyzvednout. Vybrat si může z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí z rozšířenou působností, jejich seznam najdete na webu Ministerstva dopravy. Elektronická žádost je velmi rychlá, nezabere více než pár minut a všechny důležité údaje má žadatel v systému již předvyplněné. K samotné výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičák.

Elektronicky i fyzicky je možné podat žádost o výměnu neplatného řidičského průkazu jak ve lhůtě standardní, tj. do 20 dní (bez poplatku), tak ale i ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů. Tento úkon je již zpoplatněn částkou 700 Kč, přičemž při elektronické žádosti k úhradě tohoto správního poplatku dochází v okamžiku vyzvednutí nového řidičského průkazu.

K 1. březnu 2023 zbývalo vyměnit ještě 759 678 řidičských průkazů. Platnost největšímu počtu řidičských průkazů vyprší v říjnu, květnu a červenci. Mezi nejvytíženější kraje patří Středočeský a Jihočeský, kde zbývá vyměnit ještě 97 189, respektive 88 042 řidičských průkazů. Z hlediska věku se potom výměna týká nejvíce řidičů ve věkové skupině 61 a více let, ve věkové skupině do 30 let jich je naopak nejméně.

Videonávod k ePodání skrze Portál dopravy naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce