Ministr Lipavský: Katar nabízí zajímavé investiční příležitosti

30.10.2022 9:15 | Tisková zpráva

Otevření nového zastupitelského úřadu, další rozvoj politických vztahů, prohloubení ekonomické spolupráce i konzulární služby pro české občany během chystaného mistrovství světa ve fotbale. To byla hlavní témata dvoudenní návštěvy ministra zahraničních věcí Jana Lipavského v Kataru.

Ministr Lipavský: Katar nabízí zajímavé investiční příležitosti
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Katar je pro české společnosti významným trhem, který nabízí zajímavé investiční příležitosti. Vztahy Česka a Kataru se nyní dynamicky rozvíjejí. Moje návštěva a otevření našeho zastupitelského úřadu jen dokazují, jak důležitá je pro nás tato spolupráce,“ řekl při otevření českého velvyslanectví ministr Lipavský.

Zastupitelský úřad pod vedením velvyslance Petra Chalupeckého bude mimo jiné poskytovat českým občanům konzulární pomoc, soustředit se bude také na asistenci českým firmám při vstupu na katarský trh.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Ministr Lipavský se během návštěvy sešel se svým protějškem, ministrem zahraničních věcí šejchem Mohammedem bin Abdulrahmánem al-Tháním. „S panem ministrem jsme navázali na naše nedávné setkání v Praze, které Katařané považují za velmi úspěšné. Řešili jsme mimo jiné otevření katarské ambasády v Praze, podporu vzájemného obchodu či úspěšný průběh českého předsednictví v Radě EU. Bavili jsme se také o zájmu Kataru o zjednodušení vízové procedury do EU,“ shrnul Lipavský.

Šéf české diplomacie dále jednal se státním ministrem pro energetiku Saadem bin Sherida Al Kaabim, především o investicích a ekonomické spolupráci, zejména v oblasti energetiky, ale o i situaci na globálním trhu energetických surovin.

„Česko má samozřejmě zájem o spolupráci s Katarem v energetice, ale mimořádný potenciál mají i sektory jako je doprava, dodávky pro důlní, těžební a ropný průmysl, potravinářství, obranný průmysl, sklářství, stavebnictví, farmaceutický průmysl, turistika a lázeňství,“ dodal ministr.

Návštěva se věnovala také vrcholícím přípravám Kataru na mistrovství světa ve fotbale. Česká delegace ocenila vybudovanou moderní infrastrukturu a katarské partnery informovala o roli české ambasády při koordinování konzulárních příprav během šampionátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…