Ministr Lipavský navštívil napadený Izrael, odkud evakuoval desítky Čechů

11.10.2023 10:21 | Tisková zpráva

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský navštívil 10. října 2023 Izrael, kde jednal s ministrem zahraničí Eli Kohenem, prezidentem Jicchakem Herzogem a setkal se s také s příbuznými jedné z unesených hnutím Hamás. Speciálem ministra zároveň ze země odcestovalo více než třicet českých občanů, kteří kvůli teroristickým útokům uvázli v Izraeli.

Ministr Lipavský navštívil napadený Izrael, odkud evakuoval desítky Čechů
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Izrael a jeho občané se ocitli v bezprecedentní situaci, svojí návštěvou jsem chtěl potvrdit, že Česko plně stojí za Izraelem. Západ je v této podpoře jednotný, ohavné teroristické činy, které připravily o život tisíce nevinných lidí, nemají v demokratické společnosti místo. Izrael je jedním z nás, útoky a únosy, které teroristé z Hamásu rozpoutali, jsou útokem na nás všechny,“ řekl Lipavský.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí

Ministr Lipavský do Izraele dorazil přímo z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S izraelským prezidentem a ministrem zahraničí jednal šéf české diplomacie o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země.

„Měl jsem dnes možnost hovořit také s vnučkou jedné z unesených a toto svědectví bylo otřesné. Metody teroristů z Hamásu nepatří do současného světa a chápu, že Izrael je nenechá bez odezvy. Izrael má plné právo bránit se teroristům,“ dodal ministr.

Šéf české diplomacie dnes zároveň z Izraele odvezl přes třicet českých občanů a občanek, kteří v zemi uvázli po víkendových útocích. S dalšími českými občany je v kontaktu zastupitelský úřad v Tel Avivu, který zjišťuje zájem o případné další repatriace. Ústředí MZV je zároveň v kontaktu s dalšími členskými státy EU pro případné evakuační lety dalších zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…