Ministr Metnar: Naše firmy budí zájem v druhé nejlidnatější zemi světa

23.02.2019 21:47

Ministr obrany Lubomír Metnar navštívil v Indii největší zbrojní veletrh na světě a zúčastnil se řady jednání

Ministr Metnar: Naše firmy budí zájem v druhé nejlidnatější zemi světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Ministr obrany Lubomír Metnar v rámci své zahraniční cesty navštívil také Indii, kde se konal jeden z největších zbrojních veletrhů na světě Aero India, jehož součástí byla i letecká přehlídka. Indického veletrhu se zúčastnila desítka českých firem a uskutečnila se zde řada jednání s cílem podpořit český obranný průmysl.

Zahájení veletrhu poznamenala nešťastná událost. Po teroristických útocích, které v Kašmíru zanechaly desítky mrtvých, zemřel při leteckém nácviku slavnostní zahajovací přehlídky indický pilot. Ministr Metnar k tragédii vyjádřil upřímnou soustrast.

Setkání s indickou ministryní

V Indii se šéf českého resortu obrany setkal s tamní ministryní obrany Nirmalou Sitharaman. Při jednání ministr Metnar zdůraznil, že České republice záleží na transparentním, přátelském, dlouhodobém a pevném partnerství postaveném na společných projektech. Vedle obranného průmyslu by státy společně měly dále podporovat i další oblasti možné spolupráce.

„Jednání bylo velmi vřelé a konstruktivní. Kromě prohloubení vojenské spolupráce paní ministryně přislíbila pomoc při dořešení důležitých obchodních případů několika českých firem. To umožní významný rozvoj našich aktivit s indickými firmami nejen zde, ale i na třetích trzích,” sdělil k jednání Lubomír Metnar.

Prohlubování spolupráce

Konkrétními možnostmi prohlubování spolupráce se český ministr obrany zabýval i na dalších jednání s řadou čelních představitelů resortu obrany i ozbrojených sil.

Při slavnostním otevření společného výstavního stánku českých firem ministr Metnar ocenil jejich zájem o indický trh a kvality českých produktů: „Mám radost, že naše firmy se těší velké pozornosti a budí zájem v druhé nejlidnatější zemi světa. Na každém kroku mi nejvyšší představitelé indického státu připomínali, že naši produkci zde po desítky let vnímají jako symbol kvality, a to nejen díky historické tradici v podobě obuvi Baťa,“ dodal Metnar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …