Ministr Metnar: Všichni vojáci vyslaní do Mali mají obdobné právní postavení jako francouzští vojáci

14.10.2020 15:35

Projev na 27. schůzi Senátu dne 14. 10. 2020, Návrh na přijetí Dodatkového protokolu mezi vládou Francouzské republiky a vládou Republiky Mali upravujícího status jiných než francouzských jednotek sil "Takuba".

Ministr Metnar: Všichni vojáci vyslaní do Mali mají obdobné právní postavení jako francouzští vojáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Děkuji za slovo, dobrý den, vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Předkládám vám k vyslovení souhlasu materiál ve věci přijetí Dodatkového protokolu k Dohodě mezi vládami Francie a Mali, jehož účelem je upravit právní postavení příslušníků Armády ČR, kteří mají být vysláni do Mali v rámci mnohonárodních sil Takuba za účelem boje proti terorismu.

Tento materiál souvisí s návrhem na vyslání našich vojáků do Mali a též do Nigeru a do Čadu v rámci sil Takuba, který byl Senátem schválen dne 12. srpna letošního roku. Předpokladem vyslání našich vojáků do jakékoli zahraniční mise je zajištění jejich náležitého právního postavení v zemi, kde mají působit. V případě mnohonárodních sil Takuba bylo právní postavení zajištěno Francií, která je vedoucím státem těchto sil. Na území Mali zajistila Francie právní postavení všech vojáků sil Takuba tak, že v březnu tohoto roku uzavřela s Mali Dodatkový protokol k Dohodě mezi vládami Francie a Mali z roku 2013 o právním postavením francouzských vojáků v Mali.

Dodatkový protokol stanoví, že všichni vojáci vyslaní do Mali v rámci sil Takuba mají obdobné právní postavení jako francouzští vojáci, kteří v Mali působí již od roku 2013. Tímto bude pro naše vojáky v Mali zajištěno náležité právní postavení. Zejména jim bude garantována trestně právní imunita při plnění úkolů v rámci sil Takuba na území Mali. Od států vysílajících své vojáky do Mali v rámci sil Takuba je požadováno, aby dodatkový protokol přijaly svým jednostranným prohlášením.

Já vám děkuji za pozornost a žádám vás o podporu tohoto materiálu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…