Ministr Mládek: Otevíráme dveře českým exportérům

14.06.2014 20:10

Do jedné z nejsilnějších čínských provincií

Ministr Mládek: Otevíráme dveře českým exportérům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Česká delegace vedená ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem vedla velmi úspěšná jednání s vládou jedné z ekonomicky nejúspěšnějších provincií Jiangsu (Ťiang—su), kterou zastupoval viceguvernér provincie Shi Heping. Ministr poté odcestoval do města Nanking (Nan—ťing), kde uctil památku obětí nankingského masakru.

Provincie Jiangsu s HDP kolem 12 000 USD na hlavu patří k nejvyspělejším provinciím v celé Číně. Má devět letišť, tisíc kilometrů vysokorychlostní železnice, kterou se česká mise přepravovala ze Shuzou do Nankingu rychlostí až 300 kilometrů v hodině. V provincii se nachází 138 univerzit a vysokých škol, které navštěvuje milion studentů. Jak uvedl viceguvernér Shi Heping, v provincii je registrováno na milion soukromých subjektů, z toho 70 % v průmyslu. S Českou republikou vloni realizovala vzájemný obchod za 1,8 miliardy, přesto podle viceguvernéra existuje obrovský prostor pro další rozvoj a prohloubení ekonomické spolupráce.

Provincie udržuje partnerské vztahy s 270 místy po celém světě a mezi její partnery patří i Moravskoslezský kraj, který v české delegaci zastupuje hejtman Miroslav Novák. Ten už v minulosti do provincie pracovně zavítal a naopak delegace provincie již navštívila Českou republiku.

Existují již proto příklady reálné spolupráce a konkrétní projekty mezi univerzitou v Nankingu a Ostravskou univerzitou v Ostravě.

V provincii úspěšně působí velké české firmy jako je českobudějovický Koh—i—noor, který již před deseti lety zahájil výrobu tužek, působí tam i Škoda Electric Plzeň v rámci joint—venture na výrobu trakčních motorů pro vagóny metra v Souzhou.

Proto ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek jednal o dalších možnostech vzájemné spolupráce se zástupci tohoto ekonomicky velmi vyspělého regionu.

"Vedeme tady v Číně celou řadu jednání na politické i podnikatelské úrovni. Prohloubení vzájemného obchodu, obousměrné investice a rozvoj turistiky, to jsou naše jasné priority. Připravili jsme pětiletá multivíza pro čínské podnikatele, pro podporu incomingové turistiky Česká republika zjednodušuje udělování víz, které dnes trvá čtyři dny a naší jasnou prioritou je i zřízení přímé letecké linky do Prahy. Máme připraven systém pobídek a další kroků k akceleraci vzájemných vztahů," řekl ministr Mládek. "Můžeme být vaším partnerem pro rozvoj obchodu i pro spolupráci v technicky vyspělých oborech. Nabízí se nám možnosti dalších oboustranných investic. ČR si nechala na projekt podnikatelské zóny v Moravskoslezském kraji vypracovat audit od čínského investora, který u nás dlouhodobě působí. Ale na příkladu spolupráce provincie Jiangsu a Moravskoslezského kraje vidíme, že neméně důležité než ekonomické instrumenty jsou i osobní vazby," sdělil viceguvernérovi provincie Jiangsu panu Shi Hepingovi ministr Jan Mládek.

Jedním z lidsky nejsilnějších okamžiků pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a mise českých podnikatelů po pěti čínských městech byla bezesporu návštěva Muzea obětí nankingského masakru.

Podobné trauma, jaké pro nás znamená vyhlazení Lidic a Ležáků, představuje pro Číňany řádění japonské armády pod velením generála Matsui Iwaneho ve východočínském městě Nanking v prosinci roku 1937.

Za Čankajškovy éry byl Nanking (Nan—ťing), dnes hlavní město provincie Jiangsu (Ťiang—su), Kuomintangem znovu ustanoven hlavním městem celé Číny. Proto na něj od listopadu 1937 v období druhé čínsko—japonské války nemilosrdně útočila japonská vojska. Dobytí Nankingu bylo pro Japonce symbolem pokoření celé Číny.

Po odstřelování města a jeho obsazení armádou generála Iwaneho však začaly pro obyvatele Nankingu ještě větší hrůzy. V centrální hale muzea kapka vody každých dvanáct sekund nasvítí jednu fotografii oběti řádění japonských vojáků. Těch obětí bylo na 300 tisíc, některé prameny uvádějí až 350 tisíc obětí nankingského masakru, které zahynuly v průběhu několika týdnů.

Asi 190 tisíc obyvatel města bylo zavražděno při masových masakrech, byli stříleni do týlu nebo zaživa pohřbeni, jednotlivě pak bylo zavražděno až 150 tisíc lidí. Japonští vojáci prý mezi sebou pořádali závody, kdo zavraždí v daném čase více Číňanů.  

Strašlivé dobové fotografie zachycují nejen jednotlivé způsoby vražd včetně setnutí mečem či ostrou bambusovou holí, ale i oběti znásilňování. Celý svět zná fotografii japonského vojáka na břehu řeky Quinhuai, posetém těly obětí masakru. A to se mezinárodnímu společenství, které organizoval tehdejší šéf nankingské pobočky Siemensu John Rabe s misionáři a jeptiškami, podařilo do bezpečí dopravit asi 200 tisíc obyvatel města. Pro nás Evropany není tragický příběh Nankingského masakru tolik znám. Ale každý z návštěvníků muzea obětí třeba při průchodu místem, kde jsou vidět teprve před pár lety odkryté kosti dalších obětí masakru, spíše mlčí.

Proto také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek jako vedoucí mise českých podnikatelů napsal do pamětní knihy muzea oběti "S úctou a respektem k obětem masakru v Nankingu" a společně se všemi členy české delegace položil u památníku obětí masakru vzpomínkový věnec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…