Ministr Nekula: Já i celá vláda víme, že občany trápí vysoké ceny potravin

13.03.2023 6:35 | Tisková zpráva

Ministerstvo zemědělství povede meziresortní pracovní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. K prvnímu jednání se sejde 21. března. Jejím cílem je zjistit, zda růst cen téměř všech základních potravin skutečně způsobily zvýšené náklady, nebo, zda jde o umělé navyšování někde v dodavatelském řetězci.

Ministr Nekula: Já i celá vláda víme, že občany trápí vysoké ceny potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula(KDU-ČSL)

Pracovní skupina bude kontrolovat dostatečné využívání dostupných nástrojů a navrhovat další podněty k řešení situace.

„Já i celá vláda víme, že občany trápí vysoké ceny potravin. Možným řešením jsme se věnovali i na středečním jednání vlády a ujišťuji, že v řešení této problematiky budeme aktivní. Dohodli jsme se, a stvrdil to i pan premiér, že vznikne meziresortní pracovní skupina, která se bude vysokým cenám potravin a jejím příčinám intenzivně věnovat, a že ji povede naše ministerstvo,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Stálou součástí skupiny budou i zástupci Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu. Každé ministerstvo v ní bude mít dva zástupce, které nominuje v příštím týdnu. Součástí pracovní skupiny bude i jeden zástupce úřadu vlády a zástupce Národní ekonomické rady vlády. Na prvním jednání 21. března už by měli být k dispozici data Českého statistického úřadu o vývoji cen za únor.

Pracovní skupina má zjistit, zda je růst cen téměř všech základních potravin způsoben skutečně zvýšenými náklady, nebo jde o umělé navyšování někde v celém dodavatelském řetězci. Dozorové orgány by měly naplno využít svých zákonných pravomocí, aby tvrdě postihovaly jednání poškozující spotřebitele. A nezáleží na tom, zda se pochybení zjistí u zemědělců, potravinářů nebo obchodníků. Je potřeba všem měřit stejně. Pokud se někdo nebude na trhu chovat férově a v rámci pravidel, stát má nástroje na to, aby práva spotřebitelů vymáhal. I o tom bude meziresortní skupina pravidelně jednat. Je důležité zajistit u nás zdravé konkurenční prostředí, jenom tehdy se spotřebitel může stát vítězem.

„Chci moc poděkovat všem spotřebitelům za to, že nám posílají podněty a požádat je, aby v tom i nadále pokračovali. Pokud narazíte na jakékoliv nekalé, nemorální nebo jinak závadné chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců, které se týká výroby a prodeje potravin, dejte nám o tom vědět. Posílejte nám podněty na speciální mailovou adresu podnetypotraviny@mze.cz, my je projdeme a předáme příslušným institucím k řešení. Děkuji také médiím, které se cenám potravin věnují. Věřím, že společně dokážeme nedobrou situaci napravit,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.