Ministr Němeček: Přednost mají pacienti

21.03.2014 18:46

Pan vicepremiér a ministr financí napsal do Práva komentář (Andrej Babiš: Nechci propást příležitost zabránit vysávání zdravotnictví, 20. 3.) o svém pohledu na zdravotnictví, ve kterém se ani jednou nevyskytuje slovo pacient. V mém světě je ale pacient na prvním místě. Zdravotnictví tu musí fungovat pro pacienty, ne obráceně.

Ministr Němeček: Přednost mají pacienti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Celý život pracuji v manažerských pozicích v nemocnicích, znám situaci velmi dobře. Sám vím velmi dobře, jak je důležitá efektivita a hlídání nákladů. Nemusel jsem se se situací v resortu seznamovat až ve chvíli, kdy jsem převzal úřad.

Peníze ze zdravotnictví vysály různé reformy reforem pravicových vlád. Cílem kroků, které jsme dohodli v rámci vládní koalice, je zdravotnictví finančně stabilizovat a nedopustit omezení péče pro pacienty. Nechci dvourychlostní zdravotnictví, lepší pro bohaté a horší pro ty ostatní.

Píšu o tom proto, abychom si v záplavě čísel znova uvědomili, jaké jsou naše priority a co od nás veřejnost očekává. Jak správně píše pan vicepremiér, nemocnice a ambulantní zařízení si nechceme brát jako rukojmí. Proto musíme pokračovat v krocích, které jsme započali.

Především finančně stabilizovat nemocnice a vrátit jim alespoň část peněz, o které přišly kvůli šetření na úkor pacientů minulých vlád. Nedáváme tedy do zdravotnictví nic navíc, žádné peníze do něj nenaléváme, naopak vracíme, co bylo ze systému vyňato a použito na jiné účely.

Současně zavedeme koncepční a systémová úsporná opatření. Například jsem ihned po svém nástupu zadal vedení VZP úkol, aby prověřili právní rizika vyplývající ze zveřejňování smluvních vztahů pojišťovny. Konkrétním výsledkem je, že nic nebrání tomu, aby VZP začala smlouvy zveřejňovat, čímž se výrazně zvýší veřejná kontrola nad finančními kroky.

Zřídíme přístrojovou komisi, složenou ze zástupců odborných společností, České lékařské komory, zdravotních pojišťoven a ministerstva.

Ta bude posuzovat vstup nákladné techniky do systému veřejného zdravotnictví. To jsou jen dva příklady, jakou cestou se chceme dát, co se týká hledání možných úspor.

Ve zdravotnictví jde o život a zdraví lidí. Rozhodnutí, která činíme, je třeba opírat o fakta, názory odborníků a zájem pacientů. Proto mě mrzí, když někteří účastníci diskuse zapomínají v záplavě čísel právě na pacienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.