Ministr Němeček: Prvních 120 čínských dětí se bude léčit v českých lázních

05.11.2014 17:30

V rámci říjnové cesty prezidenta Miloše Zemana do Čínské lidové republiky byla ministrem Němečkem, který jej doprovázel, dojednána řada významných dohod také v oblasti zdravotnictví.

Ministr Němeček: Prvních 120 čínských dětí se bude léčit v českých lázních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Jedním z nejvýznamnějších bodů bylo jednání o podpoře medicínské turistiky v oblasti lázeňství, o kterou čínská strana vyjádřila velký zájem. Tato spolupráce bude realizována na základě komplexní nabídky medicínské a lázeňské turistiky ze strany Ministerstva zdravotnictví a Svazu lázní. „Dohoda představuje ekonomickou pomoc českému lázeňství v podobě nové klientely z Číny, která si bude hradit pobyty a léčebné procedury sama. Jsem velice rád, že v tomto bodě došlo k významnému posunu. Čínská strana je připravená propojit české lázně s čínskými partnery,“ říká ministr Němeček a dodává: „Na základě vzájemné spolupráce čínské strany, našeho ministerstva a privátních partnerů PPF a CEFC, kteří na pilotní projekt přispějí  4 miliony korun, se do lázní Karlova Studánka přijede léčit 120 dětí s dýchacími nemocemi.“

Dalším významným krokem bylo uzavření dohody o čínské podpoře projektu Kliniky Tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové. V současné době je projekt připravován mezi FN Hradec Králové, Lázněmi Velichovky, Lázněmi Bohdaneč, Univerzitní nemocnicí Xiangya a Zdravotním úřadem provincie Hunan. Do projektu mají zájem investovat Zdravotní úřady měst Tianjinu a Šanghaje a čínská strana bude také aktivně hledat jak model oficiální finanční podpory, tak i podporu privátních čínských investorů. Projekt kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové se stane referenčním projektem  pro ostatní země střední a východní Evropy.

V rámci návštěvy podepsal ministr Němeček také Memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů České republiky a Čínské lidové republiky, která je první „strategickou dohodou“ v historii ČLR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.