Ministr Pelikán: Česká republika získala dobré hodnocení z hlediska potírání korupce, ovšem...

17.03.2016 14:05

Společný postup proti podplácení zahraničních veřejných činitelů byl hlavním tématem ministerské konference, která se konala 16. 3. v Paříži. Česká republika patří ke čtyřem desítkám signatářů Úmluvy OECD, která státy zavazuje takové jednání postihovat.

Ministr Pelikán: Česká republika získala dobré hodnocení z hlediska potírání korupce, ovšem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

"Díky plné implementaci Úmluvy proti zahraničnímu podplácení se můžeme soustředit na preventivní opatření a vylepšování stávající legislativy v budoucnu. Značný pokrok České republiky je také reflektován indexem vnímání korupce, který publikuje Transparency International, ve kterém Česká republika letos zlepšila své postavení z 53. na 37. místo, což je výsledek dlouhodobé a silné protikorupční politiky, " uvedl ministr ve svém vystoupení a připomněl, o která opatření jde.

Jedním z výrazných úspěchů je nedávné zavedení trestní odpovědnosti právnických osob, přijetí zákona o státní službě či podpora Ministerstva spravedlnosti obchodním společnostem při zavádění compliance programů. Více o hodnocení České republiky naleznete na tomto odkazu.

Také podle nejvyššího státního zástupce se České republice daří naplňovat závazky úmluvy: „OECD monitoruje státy dohody a provádí jejich hodnocení. Česká republika získala dobré hodnocení z hlediska potírání korupce, ovšem se zdůrazněním, že je třeba i nadále pracovat na větší nezávislosti státního zastupitelství,“ shrnuje Pavel Zeman.

Hlavními tématy konference nicméně bylo efektivní stíhání zahraničního podplácení, mezinárodní spolupráce, ochrana oznamovatelů a význam prevence a compliance programů.

Přítomní ministři podepsali společnou ministerskou deklaraci, ve které potvrdili společný závazek boje proti zahraničnímu podplácení a zahájili Fázi 4, která podrobí všechny členské státy dalšímu vzájemnému hodnocení.

Ministr Pelikán a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se zúčastnili také několika významných bilaterálních jednání. S generálním tajemníkem OECD Angelem Gurríou projednali zejména možnosti větší spolupráce a zatímco generální tajemník ocenil dlouhodobě dobré vztahy a plné nasazení České republiky v řešení problémů, ministr Pelikán vyzdvihl podporu OECD a pomoc při sdílení dobré praxe.

Na schůzkách s ředitelem protikorupční divize Patrickem Moulettem a předsedou pracovní skupiny Drago Kosem pak hovořili o významu OECD pro Českou republiku a pozitivním dopadu doporučení příslušné pracovní skupiny, která Česká republika bere jako výzvu ke zintenzivnění boje proti korupci také na domácí půdě.  Dalším tématy byla připravovaná Fáze 4, ve které bude ČR hodnocena v březnu 2019, chystaný zákon o státním zastupitelství nebo novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.