Ministr Pelikán: Exekutoři, soudní znalci, státní zástupci, čekejte mnoho frustrujících okamžiků

28.05.2015 20:42

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes při slavnostní ceremonii přijal do svých rukou slib třinácti nových státních zástupců, čtrnácti soudních znalců, jednoho tlumočníka, jednoho soudního exekutora a sedmi notářských kandidátů.

Ministr Pelikán: Exekutoři, soudní znalci, státní zástupci, čekejte mnoho frustrujících okamžiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

„Věřím, že jste si zvolili povolání státního zástupce proto, že chcete hájit veřejný zájem, že chcete přispívat ke spravedlnosti a k boji s trestnou činností. Ve Vaší práci Vás bude čekat mnoho frustrujících okamžiků, které budou otřásat Vaší motivací a Vašimi ideály. Přesto si je prosím udržte a nezapomeňte, že to, co jste se rozhodli dělat, není obyčejné zaměstnání, ale skutečné povolání. Nezapomeňte, že Vaše činnost znamená rozhodování o lidských životech a lidských osudech, proto k němu přistupujte s maximální pečlivostí,“ uvedl po složení slibu státních zástupců ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Nově jmenovaní státní zástupci a zástupkyně posílí krajská státní zastupitelství v Praze, Brně, Plzni, Hradci Králové, Ústí nad Labem a také Městské státní zastupitelství v Praze.

„Přál bych si, abyste nezapomínali na to, že soud Vás přibírá ve chvíli, kdy se mu nedostává odborných znalostí nezbytných k tomu, aby rozhodl. Bez skutečně nestranného a kvalitního posudku není ani spravedlivého a nestranného soudního rozhodnutí,“ uvedl po složení slibu soudních znalců ministr Pelikán.

Noví soudní znalci a znalkyně byli jmenováni pro obory zdravotnictví, kriminalistika, stavebnictví, projektování, strojírenství, elektrotechnika, těžba, zemědělství, potravinářství, ekonomika, sociální vědy a technické obory v obvodu krajských soudů v Praze, Brně, Ostravě a v obvodu Městského soudu v Praze. Pro obvod Krajského soudu v Brně byla jmenována i jedna tlumočnice, a to pro ruský a ukrajinský jazyk.

Do rukou ministra spravedlnosti dnes rovněž složila slib nová soudní exekutorka, která povede Exekutorský úřad Brno-venkov.

Ministr spravedlnosti rovněž na žádost Notářské komory ČR převzal slib sedmi notářských kandidátů a kandidátek, kteří splnili zákonem stanovené předpoklady tříleté notářské praxe a notářské zkoušky.

Tiskové oddělení Ministerstva spravedlnosti ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny