Ministr Pelikán: Judikaturu Evropského soudu pro lidská práva zpřístupňujeme v češtině. Ulehčíme práci soudům

21.10.2015 14:21

„Věřím, že tato databáze nejen zajistí větší viditelnost a přístupnost judikatury štrasburského soudu, k čemuž se Česká republika mým prostřednictvím spolu s ostatními státy Rady Evropy zavázala na letošní březnové konferenci v Bruselu, ale významně přispěje i k tomu, že Evropská úmluva o lidských právech bude orgány veřejné moci v České republice každodenně naplňována. Ubude tak důvodů, proč se čeští občané musí na štrasburský soud obracet,“ vyjádřil své přesvědčení ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministr Pelikán: Judikaturu Evropského soudu pro lidská práva zpřístupňujeme v češtině. Ulehčíme práci soudům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

„Databáze výrazně zjednoduší přístup soudců, státních zástupců, advokátů, státních úředníků i širší veřejnosti k judikatuře štrasburského soudu, která, byť má pro české právní prostředí bezprostřední význam, je dnes dostupná převážně jen v angličtině nebo francouzštině,“ uvedl vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm.

Databáze obsahuje veškerou judikaturu štrasburského soudu doposud vydanou v řízeních proti České republice a kromě toho i anotace nejvýznamnějších rozsudků a rozhodnutí vydaných proti jiným smluvním státům Evropské úmluvy o lidských právech od podzimu 2012. Výběr těchto anotací je realizován ve spolupráci s Ústavním, Nejvyšším a Nejvyšším správním soudem, jako i Kanceláří veřejného ochránce práv tak, aby zahrnoval významné judikáty pokrývající všechny oblasti relevantní pro české právní prostředí. Databáze k dnešnímu dni čítá na 700 judikátů a bude průběžně doplňována o aktuální významné rozsudky.

„Databáze umožňuje velmi komfortní vyhledávání za pomoci celé řady vyhledávacích kritérií, která jsou uzpůsobena vnitrostátním uživatelům. K relevantním informacím se tedy snadno dostane i ten, kdo v judikatuře štrasburského soudu není nijak zběhlý. Databáze navíc tím, že obsahuje především nejvýznamnější judikáty, velmi zrychluje orientaci v judikatuře štrasburského soudu,“ dodal Vít A. Schorm.

Koncepci a odborné zpracování databáze provedla kancelář vládního zmocněnce. Databáze je umístěna na adrese http://eslp.justice.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.