Ministr Pelikán: Nezávislá justice je základem pro efektivní fungování celého systému

20.07.2017 7:34

Dopisem zaslaným polskému ministru spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi vyjádřil šéf české justice Robert Pelikán své znepokojení z plánovaných změn na Nejvyšším soudě v Polsku a požádal svého polského kolegu, aby připravovanou reformu ještě jednou pečlivě zvážil.

Ministr Pelikán: Nezávislá justice je základem pro efektivní fungování celého systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Současný návrh zákona, kterým mají být odvoláni všichni soudci polského Nejvyššího soudu kromě těch, které označí ministerstvo spravedlnosti, podle Pelikána ohrožují nezávislost a efektivitu této instituce, potažmo celého soudního systému.

Česko a Polsko se v uplynulých 25 letech vzájemně inspirovaly při posilování a stabilizaci soudních systémů založených především na demokratických principech. V kontextu aktuální situace vyjádřil ministr spravedlnosti znepokojení nad chystanou reformou.

„Jsem si vědom současného rozložení sil v polském Sejmu, přesto Vám navrhuji ještě jednou důkladně zvážit přijetí zákona týkajícího se Nejvyššího soudu v podobě, v jaké je nyní,“ píše ministr v dopisu svému polskému protějšku, ve kterém se pozastavuje především nad obsazováním míst na Nejvyšším soudě pouze z vůle ministra spravedlnosti. „Nezávislá justice je základem pro efektivní fungování celého systému,“ dodává ministr Pelikán.

Šéf české justice závěrem vyjádřil touhu zachovat a dále rozvíjet dobré vztahy mezi oběma ministerstvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.