Ministr Pelikán: Reorganizace policie nebyla účelová, ani nezákonná

02.02.2017 14:05

Projev na 54. schůzi sněmovny 2. února 2017 k Závěrečné zprávě vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření činnosti příslušníků Policejního prezidia České republiky, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s reorganizací ÚOOZ a ÚOKFK Policie České republiky k 1. srpnu 2016.

Ministr Pelikán: Reorganizace policie nebyla účelová, ani nezákonná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Tady se před chvilkou debatovalo o tom, zda byl čas na prostudování té zprávy dostatečný, nebo nebyl. Mnoho z vás říkalo, že určitě, že si ji přečetli a rozumí tomu textu. A přece ty reakce, které tu zaznívají a které se šíří na sítích, tomu bohužel vůbec neodpovídají. Tady namátkou - pan premiér psal na twitteru: Zpráva vyšetřovací komise vyvrátila pomluvy a lži, které se šířily kolem policejní reformy. Nic z toho, co o reformě tvrdil Andrej Babiš, se nepotvrdilo. Nebo pan předseda sám: Reorganizace policie nebyla účelová, ani nezákonná, nebyla tedy nic, co o ní říkal Andrej Babiš.

Asi jsme četli každý jinou zprávu. (Veselost a projevy souhlasu z řad ANO.) Já jsem četl zprávu, ve které se některé věci neprokázaly. (S důrazem:) Mezi neprokázáním a vyvrácením je zatraceně velký rozdíl. Například fakt, že Země obíhá kolem Slunce se nikdy s určitostí neprokázal. Přesto byl neřekl, že je vyvrácen. Dokonce se můžeme s velkou mírou pravděpodobnosti domnívat, že to tak je.

A teď tedy, co je ve skutečnosti v té zprávě, respektive v té její části, která se skutečně zabývá fakty, což jsou ta nejpodstatnější faktická zjištění strany 3 až 7. Já tady čtu: Ředitelé dotčených útvarů byli s organizační změnou seznámeni ve druhé polovině května 2016. Není řečeno, kdy přesně, ale ve druhé polovině května 2016. O seznámení nebyl pořízen žádný zápis. Představitelé státních zastupitelství slíbili obecně seznámení až na konci května 2016. To je těsně před odesláním referátníku ministrovi vnitra. Ten byl odeslán 31. 5. 2016. Rozhodnutí Tuhého a Laubeho, sloučit oba útvary, přitom bylo prezentováno jako konečné a neměnné. Co tady čtu dál? Koncepční nebo strategické materiály zpracované za působnosti současného policejního prezidenta slučování útvarů s celostátní působností neřeší a ani se o něm nezmiňují. Chybí tady věta o tom, že poslední z těchto koncepčních materiálů, který se o něčem takovém ani nezmiňuje, je datován květnem 2016.

Zástupci Policejního prezídia neměli v souvislosti s návrhem organizační změny zpracovány žádné aktuální a podrobné analýzy nebo statistiky, které by podporovaly jimi prezentované důvody. Tohle tady čtu! A tak tedy vzniká otázka, a ta vznikala už tehdy, co se stalo? Proč bylo najednou ve druhé polovině května nezbytné za 14 dní připravit změnu, takto zásadní změnu policie a předložit ji jako neměnnou ministrovi vnitra ke schválení? A na to měla dát odpověď vyšetřovací komise.

Dámy a pánové, vyšetřovací komise na to žádnou odpověď nedala. Vyšetřovací komise řekla, že to neví. A všechno ostatní, co v té zprávě je, závěrečné vyhodnocení, to už jsou jenom spekulace, které by zřejmě Trump označil za alternativní fakta. (Smích a potlesk z lavic ANO.) Já trvám na všem, co jsem kdy řekl o policejní reorganizaci, protože fakta, na základě kterých jsem to řekl, zůstala stále stejná. Včetně toho, že, a to se píše opět v těch faktických zjištěních, došlo k podivné komunikaci z čísla, ze simky, která se potom podivně objevila v telefonu rodinného příslušníka našeho policejního prezidenta. S tím, že tyto věci, jak jsem se dozvěděl, to jsem nevěděl, jsou znovu předmětem šetření orgánů činných v trestním řízení. A s tím, že - to jsem také nevěděl, policejní prezident nikdy nedokázal vysvětlit, jak se to stalo a kde ten telefon je. To jsou pro mě důležitá zjištění z této zprávy.

A závěrem už se chci jenom důrazně ohradit proti jednomu z doprovodných usnesení. Já nesouhlasím s žádným z nich, ale důrazně se ohrazuji proti tomu, aby politické rozhodnutí úkolovalo ministra spravedlnosti v tom, jak bude vykonávat svou personální odpovědnost vůči státnímu zastupitelství. Státní zastupitelství je a musí zůstat nezávislé. A vedoucí státní zástupci se nebudou odvolávat na základě usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce