Ministr Petříček: Chorvatsko zůstává minimálně do 7. září pro české turisty „zelené“

28.08.2020 9:15

Pracovní skupina složená se zástupců ministerstva zahraničí, vnitra a zdravotnictví rozhodla 27. srpna 2020, že minimálně do 7. září 2020 nebudou muset čeští turisté při návratu z Chorvatska předkládat negativní test na nemoc COVID-19.

Ministr Petříček: Chorvatsko zůstává minimálně do 7. září pro české turisty „zelené“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

MZV na jednání zastupoval náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek. V zemi se podle údajů cestovních kanceláří aktuálně nachází až 80 tisíc Čechů.

„Domluvili jsme se s epidemiology, že se podmínky cestování do Chorvatska ze strany ČR měnit nebudou. Je důležité, že cestovatelé mohou mít alespoň tuhle minimální jistotu - že neohrozí nástup svých dětí do škol možnou karanténou a že se nemusí obávat, co se do té doby ještě s cestami k chorvatskému moři stane. Rád bych, abychom to udrželi až do poloviny měsíce, nejen do 7. září, ale uvidíme, jak se bude šíření nákazy vyvíjet. Každopádně apeluji na všechny, aby byli při cestách zodpovědní, vyhýbali se davům a skutečně dbali na hygienu,“ kvituje rozhodnutí ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí je v Chorvatsku nyní 74 případů nemoci na 100 tisíc obyvatel. Španělsko, které hygienici ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem vyřadili od tohoto týdne je takových případů 191. I v případě Španělska předcházela vyřazení země řada upozornění.

„Zvolili jsme podobný přístup jako v případě Španělska, které je rovněž vytíženou turistickou destinací z pohledu českých cestovatelů. To znamená i přes relativně vysoká čísla nákazy „neuzavírat“ zemi ihned, ale delší dobu upozorňovat na nepříznivý trend a konkrétní rizikové lokality. V případě Chorvatska jsme vzali v úvahu také fakt, že velká část nakažených českých občanů pochází z jednoho místa, a to z párty na Pagu,“ vysvětlil rozhodnutí Smolek.

S ohledem na vysoký nárůst případů v Chorvatsku MZV důrazně doporučuje maximální obezřetnost zejména ve Splitsko-dalmatské oblasti a v Záhřebu, a to i při průjezdu městem. Doporučení vychází rovněž z aktuálně oznámeného opatření Chorvatska, ve kterém se vedle obecné povinnosti nošení roušek ve veřejné dopravě a vnitřních prostorech zavádí právě ve Splitsko-dalmatské oblasti povinnost roušek i pro hosty restaurací mimo konzumaci jídla. O dalším postupu ve vztahu k Chorvatsku se bude rozhodovat v následujících týdnech na základě aktuálních počtů nakažených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…