Ministr Petříček: Dnes odletěla slibovaná materiální pomoc do Libanonu

11.08.2020 14:33

V úterý 11. srpna 2020 odletěly do Bejrútu letouny s materiální pomocí, kterou ČR vysílá do Libanonu v souvislosti s ničivými explozemi z minulého týdne.

Ministr Petříček: Dnes odletěla slibovaná materiální pomoc do Libanonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Humanitární pomoc MZV v celkové hodnotě 3,5 milionu korun je určená pro zdravotnická zařízení a obsahuje například dlahy, chirurgické přístroje či speciální lůžka pro jednotky intenzivní péče. Další část pomoci vysílá Ministerstvo vnitra v rámci programu MEDEVAC.

Den po výbuchu v Bejrútu uvolnilo MZV 10 milionů korun na humanitární pomoc. Jako jedna z prvních zemí EU vyslala ČR tým záchranářů včetně kynologů. „Dnes navíc odletěla slibovaná materiální pomoc do Libanonu. Za MZV jsme ve spolupráci s Asociací výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků věnovali speciální nemocniční lůžka, šicí sety, fixátory, dlahy a další zdravotnické potřeby. Je skvělé, že se nám podařilo tento typ pomůcek shromáždit v řádu pár dnů,” shrnul ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Další část pomoci v hodnotě 1,8 milionu korun dodaly v rámci programu MEDEVAC české nemocnice, jedná se například o ochranné overaly, respirátory, ústenky, rukavice, obinadla či jehly. Přijetí materiálního daru financovaného v rámci programu MEDEVAC, který zajišťuje vysílání českých lékařských týmů do zahraničí od roku 2013, schválila libanonská vláda.

Veškerý materiál byl přepraven v úterý 11. srpna 2020 armádními speciály Airbus a CASA. Na místě ho převzala česká ambasáda ve spolupráci s týmem českých záchranářů USAR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce