Ministr Petříček: Lidé nesmějí platit za neschopnost magistrátu

15.01.2021 18:38

Vedení Prahy není schopné řešit krizi bydlení v hlavním městě. Vrcholem neschopnosti je zrušení plánu na výstavbu stovek městských bytů v budově bývalého hotelu Opatov. Současně magistrát zdražuje nájemné ve stávajících městských bytech, některým nájemníkům až dvojnásobně. Podle sociálních demokratů jde o asociální politiku, zejména v době pandemie.

Ministr Petříček: Lidé nesmějí platit za neschopnost magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Praha je bohaté, ale také drahé město. Zdražovat takhle svým vlastním zaměstnancům, kteří pracují za tabulkové platy, život, je zejména v současné těžké době naprosto asociální. A to chtěli zdražit i MHD, čemuž se sociální demokracii naštěstí povedlo zabránit. Mnohem víc peněz, než které vedení magistrátu takto vytahá z kapes lidí, vyhází za nejrůznější zbytečnosti,“ řekl ministr zahraničních věcí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Sociálním demokratům také vadí, že vedení magistrátu nezvládá realizovat potřebné investice. „Zvýšení nájemného prý do městské pokladny přinese ročně desítky milionů korun navíc. To je moc pěkné, ale k čemu ty peníze budou, když vedení magistrátu není schopné realizovat investice? Nové městské byty pro hasiče, policisty či sociálně potřebné na Opatově nebudou, o dokončení Městského okruhu, výstavbě trasy metra D a dalších dopravních investicích ani nemluvě. Vedení Prahy si velmi rychle zvyklo vymlouvat se při každé příležitosti na pandemii, ale to je čirý alibismus,“ uvedl předseda pražské ČSSD Petr Pavlík s tím, že při nákupu předražených pozemků v Třeboradicích covid zřejmě chvilkově nevadil.

Kromě zrušené výstavby městských bytů v bývalém hotelu Opatov magistrát odložil na neurčito i komplexní rekonstrukci Staroměstské tržnice. Rekonstrukci přitom město připravuje už pět let. Tržnice je už řadu měsíců prázdná. Poslední prodejna zavřela ve 125 let staré památkově chráněné budově předloni.

„Považuji za neuvěřitelné, jak to magistrát zpackal. Místo aby byla Staroměstská tržnice chloubou Prahy a vydělávala městu peníze, tak prázdná budova chátrá a bude chátrat dál. Je to smutný příběh. Vedení magistrátu není schopné realizovat připravené a vysoutěžené investice v řádu desítek či stovek milionů, jak to asi může dopadnout u miliardových projektů?,“ řekl poslanec a bývalý náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.