Ministr Petříček: Potřebujeme větší zapojení soukromého sektoru do rozvojových programů

27.11.2018 6:28

V pondělí 26. listopadu se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady EU pro zahraniční věci (FAC) ve formátu pro rozvoj. Hlavními tématy Rady byla nová investiční strategie pro Afriku a financování pro udržitelný rozvoj a sousedství. Ministři diskutovali také o problematice genderu a o sexuálním násilí v ozbrojených konfliktech. Vedoucím české delegace byl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který na rozvojovou politiku klade velký důraz.

Ministr Petříček: Potřebujeme větší zapojení soukromého sektoru do rozvojových programů
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Ministři členských zemí EU si vyměnili názory na probíhající jednání o alianci mezi Afrikou a Evropou pro udržitelné investice a zaměstnanost. „Potřebujeme více našich investic do rozvojových zemí a větší zapojení soukromého sektoru do rozvojových programů,“ uvedl ministr Petříček.

Rada dále jednala o budoucím rozpočtu a finanční architektuře pro udržitelný rozvoj a sousedství. Ministři obdrželi informace o aktuálním stavu jednání o víceletém finančním rámci, která se zaměřují na Nástroj pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci (NDICI, Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument). ČR podporuje začlenění sousedství i Evropského rozvojového fondu do tohoto jednotného evropského nástroje, jak navrhuje Evropská komise.

Ministři během pracovního oběda diskutovali o problematice genderu, zejména s ohledem na problematiku sexuálního násilí v ozbrojených konfliktech. Hosty oběda byli laureáti Nobelovy ceny míru za rok 2018, paní Nadia Murad a Dr. Denis Mukwege, kteří byli oceněni za své úsilí o ukončení praxe zneužívání sexuálního násilí pro dosažení válečných cílů. „Česká republika silně odsuzuje všechny formy sexuálního a genderového násilí" zdůraznil ministr Petříček. Podpořili jsme kampaň proti sexuálnímu zneužívání a domácímu násilí v Zimbabwe. Naše humanitární projekty zlepšují životy dívek a žen v Iráku, Sýrii a dalších zemích,“ doplnil šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…