Ministr Petříček: Rád vidím, když se kvůli společnému cíli spojí veřejnost i stát

18.10.2020 22:03

Ministr Petříček se zúčastnil výsadby Aleje porozumění. Přispěli na ni diplomaté i veřejnost.

Ministr Petříček: Rád vidím, když se kvůli společnému cíli spojí veřejnost i stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a jeho žena Iva se v sobotu 17. října 2020 zúčastnili výsadby Aleje porozumění podél části středověké poutní cesty. U zaniklé spojnice mezi obcemi Chýně a Jeneč bylo vysazeno 68 listnatých stromů. Na jejich pořízení se ve sbírce podílela veřejnost, ale i diplomatické sbory v ČR, které tak přispěly k závazku svých zemí zmírňovat dopady klimatické změny.

Šéf české diplomacie ocenil iniciativu všech, kteří se do projektu zapojili. „Podobné akce jsou skvělým příkladem spolupráce. Rád vidím, když se kvůli společnému cíli spojí veřejnost i stát. Nesmírně důležité je i mezinárodní zapojení,“ řekl ministr. Ke každému stromu, na který daná diplomatická mise přispěla, náleží vlajka konkrétního státu. Alej tak představuje příspěvek k porozumění států při zvládání globálních problémů a zapojování občanů do jejich řešení.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Vzhledem k epidemiologickým opatřením musel být program slavnostní výsadby upraven. Původně se ho měli kromě ministra zúčastnit i diplomaté z ambasád jednotlivých států. „Všechna nařízení musíme respektovat. Mrzí mě, že výsadba neproběhla podle plánu. Připravené stromy ale musí růst, vysadili jsme je proto v užším kruhu. Se všemi, kteří se na jejich pořízení podíleli, se potkáme na jaře a uspořádáme malý piknik,“ vysvětlil Petříček.

Asi 700 metrů dlouhá Alej porozumění se nachází podél poutní cesty, která historicky vedla z pražské Lorety až na františkánský klášter v Hájku. Původní pěšina byla rozorána v období kolektivizace, aby na jejím místě moha vzniknout zemědělská půda. Výsadbu nového stromořadí iniciovalo město Hostivice a obce Chýně a Jeneč ve spolupráci s Nadací Partnerství. Podílela se na ní také realizační firma Paměť krajiny či Ministerstvo životního prostředí. Záštitu převzal ministr Petříček.

Vysazené stromy se stanou dalším příspěvkem do iniciativy Sázíme budoucnost, která chce během pěti let motivovat veřejnost k vysazení 10 milionů stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…