Ministr Petříček: Snažíme se bojovat za pendlery, studenty a rodiny, které by mohla nařízení rozdělit

24.09.2020 9:14

Vzhledem ke stále se zhoršující epidemiologické situaci se Česko dostává na seznam rizikových zemí v Řecku, a to zřejmě od pondělí 28. září. Cestování by pak mělo být možné pouze s negativním testem, definitivní rozhodnutí by mělo padnout v pátek 25. září.

Ministr Petříček: Snažíme se bojovat za pendlery, studenty a rodiny, které by mohla nařízení rozdělit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Německo na seznam rizikových oblastí nově zařadilo všechny kraje ČR kromě Ústeckého a Moravskoslezského. „Bohužel rozhodnutí Německa a Řecka jsou pochopitelná, podíváme-li se na celoevropská data ECDC, Česko je po Španělsku druhou nejhorší zemí, co se týče počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů,“ vysvětlil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí

Úkolem Ministerstva zahraničích věcí je vyjednat co nejvíce výjimek tak, aby se restrikce nedotkly lidí, kteří cestování potřebují ke každodennímu životu. „Zejména se snažíme bojovat za pendlery, studenty či rodiny, které by mohla nařízení rozdělit,“ dodal Petříček s tím, že MZV nemůže více ovlivňovat opatření přijímaná ostatními státy.

„V případě Německa byla naše snaha úspěšná. Výjimky dostali pendleři, mezinárodní doprava i lidé, kteří se přes Německo potřebují dostat domů. Dále jednáme o tzv. malém pohraničním styku, tedy výjimce pro obyvatele, kteří u hranic přímo bydlí,“ přiblížil šéf české diplomacie.

Zpřísnění pravidel se také nebude vztahovat na občany Ústeckého a Moravskoslezského kraje – ani v jednom z regionů za poslední týden nepřesáhlo incidenční číslo nákazy hranici 50. Německé nařízení začíná platit okamžitě.

V případě Řecka tamní epidemiologové rozhodli, že od 28. září 2020 bude třeba při přicestování předložit negativní test ne starší než 72 hodin. Oficiální znění řeckých pravidel by mělo být zveřejněno tento pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…