Ministr Petříček: Žádný stát není schopen zvládnout důsledky pandemie sám

28.06.2020 9:10

V den 75. výročí přijetí Charty OSN se uskutečnilo virtuální ministerské zasedání Aliance pro multilateralismus – inciativy na podporu multilaterální spolupráce, ke které se Česká republika v září 2019 připojila. Šéf české diplomacie vystoupil za ČR s projevem na téma mezinárodní zdravotnické spolupráce a boje proti dezinformacím.

Ministr Petříček: Žádný stát není schopen zvládnout důsledky pandemie sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ministr Petříček na zasedání vyjádřil plnou podporu multilaterálnímu přístupu jako nejefektivnějšímu způsobu řešení nových globálních výzev. „Současná krize vyvolaná pandemií COVID-19 představuje příležitost pro posílení multilaterální spolupráce. Žádný stát není schopen zvládnout důsledky pandemie sám bez pomoci a koordinovaného jednání mezinárodního společenství,“ uvedl ministr Petříček.

V souvislosti s COVID-19 ČR v rámci systému OSN podporuje koordinační roli Světové zdravotnické organizace (WHO), ale zároveň je připravena podpořit konstruktivní diskusi ohledně důkladné revize multilaterálního zdravotnického systému a aktivně se zapojit do jeho hodnocení. WHO by také měla mít důležitou koordinační roli v distribuci případných vakcín ve spolupráci s dalšími institucemi a nevládními organizacemi v této oblasti.

V souvislosti s pandemií ministr poukázal na nebezpečí šíření cílených dezinformací a na zájem některých zemí, které prostřednictvím dezinformací podrývají důvěru veřejnosti v demokratické vlády, EU a potažmo celý mezinárodní systém založený na pravidlech. Vyzdvihl důležitou roli online platforem v boji proti dezinformacím a spolupráci těchto platforem s vládami a organizacemi ověřujícími pravdivost informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice