Ministr Petříček: Zdůrazňujeme nutnost postupných reforem Ukrajiny

05.02.2020 9:17

Po pěti letech zavítal na oficiální návštěvu České republiky znovu ukrajinský ministr zahraničí. Ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček přijal Vadyma Prystjaka v Černínském paláci 4. února 2020.

Ministr Petříček: Zdůrazňujeme nutnost postupných reforem Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Tématy jednání byla ekonomická spolupráce, ukrajinské reformy, česká podpora demokratického směřování Ukrajiny i bezpečnostní situace a vztahy země s EU. Ministři zároveň společně zahájili Česko-ukrajinské fórum.

„Česká republika nikdy neuznala anexi Krymu a do budoucna se k tomu rozhodně ani nechystáme. Podporujeme územní celistvost Ukrajiny, zároveň ale také zdůrazňujeme nutnost postupných reforem země. I to je podmínkou další finanční podpory demokratického směřování Ukrajiny ze strany ČR. V současnosti se nejvíce angažujeme v oblasti ochrany životního prostředí nebo podpory nezávislých novinářů,“ shrnul během tiskové konference Petříček.

V rámci bilaterálního jednání ale byla řeč také o spolupráci v rámci Východního partnerství, které je jednou z priorit v rámci českého předsednictví ve skupině V4. Oba ministři by se tak mohli znovu potkat už začátkem dubna při summitu V4 + Eastern Partnership.

Jedním z dalších témat byl historický dluh z 80. let, který má Ukrajina vůči České republice z dob, kdy Československo dodalo do ukrajinských nalezišť plynu své stroje. Tzv. Jamburský dluh se dlouhodobě nedaří oběma stranám vyřešit. „Jednou z možností je odmazání části dluhu výměnou za vhodnou budova pro ZÚ Kyjev. Ta stávající už totiž dosluhuje,“ komentoval toto téma šéf české diplomacie. Jeho ukrajinský protějšek přislíbil v řešení této záležitosti pomocnou ruku.

Ministři v rámci oficiální návštěvy také zahájili Česko-ukrajinské fórum. Jeho cílem je poskytnout dostatečný prostor pro diskusi o společné budoucnosti i minulosti České republiky a Ukrajiny. Debata se tak v průběhu 1. ročníku vedla o evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, humanitárních dopadech rusko-ukrajinského konfliktu, vzájemných potenciálních ekonomických a investičních možnostech i totalitní minulosti obou zemí, a jejích dopadech na současné vztahy.

Na závěr oficiální návštěvy podepsali zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů, Archivu bezpečnostních složek ČR a Státní archivní služby Ukrajiny smlouvu o spolupráci. „Očekávám, že tato spolupráce přispěje mimo jiné k odhalení příčin některých represí v době komunistické totality, ale že také přinese oběma stranám další nové informace a že budeme sdílet zkušenosti týkající se nakládání s archiváliemi,“ přiblížil náplň spolupráce Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…