Ministr Picek: Změny v AČR k 1. červenci 2013

28.06.2013 16:50

V tomto roce dochází k celkové restrukturalizaci AČR a ke zrušení operačně taktického stupně velení a řízení (Velitelství Společných sil a Velitelství Sil podpory).

Ministr Picek: Změny v AČR k 1. červenci 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

Dnem 1. července zahájí Armáda České republiky činnost v nových organizačních strukturách. K tomuto datu dochází k restrukturalizaci Generálního štábu AČR a ke vzniku malých komponentních Velitelství Pozemních a Vzdušných sil s výrazně nižšími počty lidí (každé přes 50 osob), která jsou nástupnickými organizacemi Velitelství Společných sil, jež zaniká k 31. říjnu 2013. Obě Velitelství (Pozemních a Vzdušných sil) budou umístěna do budovy Generálního štábu, který je také bude všestranně zabezpečovat. Jejich hlavním posláním bude zabezpečení přípravy a výcviku. Velitelem Pozemních sil byl ustanoven generálmajor Ján Gurník a velitelem Vzdušných sil plukovník Libor Štefánik.

V rámci restrukturalizace Generálního štábu vzniká nově od 1. července Sekce rozvoje a plánování schopností, která nahrazuje dvě dosavadní sekce – Sekci rozvoje druhů sil a Sekci plánování sil. Do pozice ředitele Sekce rozvoje a plánování schopností byl ustanoven brigádní generál Pavel Adam. Ve struktuře Generálního štábu zůstává nadále Společné operační centrum, Inspektorát AČR a Sekce podpory, do jejíž podřízenosti budou nově spadat Agentura logistiky, Agentura komunikačních a informačních systémů a Agentura vojenského zdravotnictví. Ředitelem Sekce podpory zůstává brigádní generál Vladimír Halenka, ředitelem Společného operačního centra a zároveň zástupcem náčelníka Generálního štábu generálmajor Aleš Opata, Inspektorem AČR a zároveň zástupcem náčelníka Generálního štábu generálmajor František Malenínský.

Zároveň k 1. červenci vznikají nově tři agentury - logistiky, zdravotnictví a komunikačních a informačních systémů. První dvě agentury postupně převezmou úkoly zanikajícího Velitelství Sil podpory. Všechna zdravotnická zařízení budou postupně převedena do Agentury vojenského zdravotnictví. Logistické útvary a zařízení budou převedeny pod Agenturu logistiky. Rovněž dojde k reorganizaci u čtrnácti Krajských vojenských velitelství, která budou dnem 1. září 2013 v reorganizované formě převedena do působnosti Sekce rozvoje a plánování schopností MO.

Pozici ředitele Agentury vojenského zdravotnictví bude zastávat brigádní generál Božetěch Jurenka. Do pozice ředitele agentury KIS byl ustanoven brigádní generál Jan Kaše a pozici ředitele Agentury logistiky bude od 1. srpna 2013 po svém návratu ze zahraničního pracoviště zastávat brigádní generál Jaromír Zůna.

Již od 1. dubna pracuje také nově vytvořená Agentura personální v přímé podřízenosti náčelníka Generálního štábu, která převzala většinu působností bývalého Ředitelství personální podpory. Pozici ředitele Agentury personální zastává plukovník Ota Rolenec.

Další změny se uskuteční k 1. lednu 2014, kdy brigády druhů vojsk přejdou na plukovní organizační strukturu, což povede k úspoře počtů především v kategorii vyšších důstojníků. Plukům budou podřízeny prapory příslušného druhu vojska a služby, které, pokud jsou ve stejné posádce jako velitelství pluku, nebudou mít charakter samostatného útvaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…