Ministr Plaga: CERMAT zavede opatření, aby zamezil chybám v testech

12.07.2018 12:54

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) přijme opatření, aby minimalizovalo riziko chyby v maturitních a přijímacích testech.

Ministr Plaga: CERMAT zavede opatření, aby zamezil chybám v testech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

Zvýší se počet odborníků, kteří posuzují vhodnost a správnost testů, na posuzování testů se budou ve větší míře podílet experti různého zaměření. Cermat také bude v průběhu zkoušek okamžitě vyhodnocovat všechny podněty o možné chybě v testech.
„Po letošních chybách v maturitních testech a v přijímacích testech na střední školy jsem chtěl od nové ředitelky Cermat návrh rychlého řešení, aby už k podobným situacím nedocházelo. Věřím, že posílením expertního týmu připravujícího testy a pečlivým prověřováním všech podnětů v průběhu zkoušek se nám podaří minimalizovat riziko chyb. Většina opatření se projeví už při podzimních termínech maturit,“ uvedl ministr školství Robert Plaga.

„Nově se ve validačních komisích zvýší počet odborníků z nynějších dvou na tři až čtyři. Experti se budou v komisích pravidelně obměňovat. Tím se sníží riziko přehlédnutí chyby. Pokud přesto při vyhodnocování testů obdrží Cermat od hodnotitelů či veřejnosti upozornění na možnou chybu, podnět okamžitě prověříme a přijmeme opatření k nápravě,“ dodala ředitelka Cermat Michaela Kleňhová.

Tato opatření zavede Cermat už pro podzimní termín maturit. Ve střednědobém výhledu pak bude rozšířen okruh expertů z odborných institucí, se kterými jsou podoby testů konzultovány a kteří se podílejí na kontrole testů z obsahového a testologického pohledu. V současnosti se na procesu validace testů podílejí kromě jiných expertů i odborníci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd, Ústavu pro českou literaturu Akademie věd, Jednoty českých matematiků a fyziků i odborníci z vysokých škol. Záměrem pro následující období je navázat širší spolupráci i s institucemi a spolky podporujícími výuku cizích jazyků v zahraničí, žádostí o spolupráci už byl např. osloven Goethe Institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny