Ministr Plaga: Vláda schválila pro školy a lékařské fakulty navíc 1,2 mld. korun

06.06.2018 17:21

Vláda dnes rozhodla o navýšení rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na rok 2018 o 758 000 000 korun.

Ministr Plaga: Vláda schválila pro školy a lékařské fakulty navíc 1,2 mld. korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

 

Finance jsou určeny na posílení rozpočtu regionálního školství a pro lékařské fakulty vysokých škol. MŠMT za tímto účelem využije také 400 milionů korun, které měly být původně uvolněny pro Ministerstvo dopravy na snížené jízdné. Celkem tedy bude MŠMT moci letos využít dalších téměř 1,2 mld.

„Krajské úřady nám do konce dubna vyčíslily, že jim na podpůrná opatření v regionálním školství chybí pro letošní rok 1, 023 miliardy korun. Již dříve jsem avizoval, že o tyto chybějící prostředky požádám vládu,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Z této částky chybí 752 milionů na platy a více než 270 milionů Kč na odvody a pokrytí limitu počtu zaměstnanců. Další potřebnou částkou je 135 milionů pro lékařské fakulty. Tyto peníze budou využity na podporu pedagogického sboru, aby mohly být následně navýšeny kapacity lékařských fakult a mohlo být přijato víc studentů. MŠMT tedy chybí celkem 1 158 000 000 Kč.

Vláda proto rozhodla navýšit rozpočet MŠMT o 758 milionů korun. Dalších 400 milionů Kč se přesune v rámci kapitoly MŠMT. Tyto peníze měly být původně uvolněny pro Ministerstvo dopravy na zavedení slev jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory, děti, žáky a studenty. "Vzhledem k tomu, že uvedené slevy budou z technických důvodů zavedeny později, bude Ministerstvo dopravy potřebovat na kompenzaci ztrát dopravcům nižší objem prostředků. MŠMT proto navrhlo tyto uvolněné prostředky převést rozpočtovým opatřením do uvedených deficitních oblastí v rámci svého rozpočtu výdajů," vysvětlil ministr Plaga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.