Ministr Rakušan: Při volbě prezidenta budou moci poslanci a senátoři podpořit jen jednoho kandidáta

27.10.2023 8:19 | Tisková zpráva

Ministerstvo vnitra rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení návrh zákona, který zavádí důležité novinky ve volbách prezidenta republiky. Poslanci a senátoři budou moci podpořit pouze jednoho kandidáta, sběr podpisů pod petice na podporu občanských kandidátů bude zase moci probíhat online. Ministerstvo vnitra také plánuje změnit kontrolu podpisů na listinných peticích.

Ministr Rakušan: Při volbě prezidenta budou moci poslanci a senátoři podpořit jen jednoho kandidáta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Prezidentské volby čekají důležité změny. Novela zákona, která je reakcí na zkušenosti z předchozích přímých voleb prezidenta, zavádí několik zásadních změn. Poslanci a senátoři budou moci být členy pouze jedné skupiny navrhujících zákonodárců.

„V následujících prezidentských volbách už konečně nebudeme svědky dohadů, zda poslanci a senátoři mohou nebo nemohou podpořit více kandidátů. Nyní jasně stanovujeme, že z titulu člena Parlamentu je možné navrhovat pouze jednoho kandidáta,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že tento názor ostatně zastával i Nejvyšší správní soud.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17072 lidí

Úpravami projde také sběr podpisů na podporu kandidatury u tzv. občanských kandidátů. Veřejnost bude moci nově připojit svůj podpis online, a to podobně jednoduše, jako je dnes již možné podepisovat ePetice na Portálu občana. Velkou výhodou je skutečnost, že v případě, kdy prezidentský kandidát získá pod ePeticí více než 50 tisíc podpisů a splní další náležitosti, bude automaticky registrován. Elektronická identita totiž zaručí, že osoba podepsaná pod peticí skutečně existuje a že o ní uvedené údaje odpovídají skutečnosti. Zároveň to také vylučuje duplicity pod peticí.

Možnost klasického sběru podpisů na listinné petici samozřejmě zůstává, jinak ale bude probíhat kontrola uvedených záznamů. Pokud kandidát doloží pouze listinnou petici, ministerstvo ji bude kontrolovat až do dosažení 50 000 správných a úplných údajů, nikoliv pouze vybraný vzorek. V případě, že prezidenský kandidát doloží kombinaci ePetice a listinné petice, kontrola fyzických podpisů bude probíhat jen do okamžiku, kdy se v součtu s ePeticí dosáhne počtu 50 tisíc podpisů.

Novela teď projde meziresortním připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.

Odpovědi na časté otázky najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!