Ministr Síkela: Cíl úspor plynu splněn. Česko už během zimy ušetřilo přes 800 milionů kubíků plynu

24.01.2023 13:49

Loni v červenci schválili ministři členských států EU zodpovědní za energetiku závazek snížit spotřebu plynu o 15 procent.

Ministr Síkela: Cíl úspor plynu splněn. Česko už během zimy ušetřilo přes 800 milionů kubíků plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Pro Českou republiku to znamenalo ušetřit v období od října 2022 do března 2023 přibližně 800 milionů metrů krychlových oproti předešlé topné sezóně. Tento cíl se podařilo splnit více než o dva měsíce dříve. V období od 1. října do 16. ledna 2023 se snížila spotřeba plynu v České republice o 807,5 milionů metrů krychlových. Vyplývá to z dat Energetického regulačního úřadu. Nižší spotřeba plynu výrazně přispívá k tomu, že současné zásoby plynu jsou nejvyšší k dnešnímu datu v historii. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42147 lidí

„Potvrzuje se to, co říkám od loňského jara – úspory energií jsou velmi účinným a ve svém důsledku velmi levným nástrojem na posilování energetické bezpečnosti. A to, že se nám podařilo splnit náš cíl ušetřit během topné sezóny 800 milionů metrů krychlových plynu s takovým předstihem, je skvělá zpráva. Každému, kdo se na tomto zodpovědném přístupu ke spotřebě plynu podílí, tak patří velký dík. I díky tomu jsou tuzemské zásoby plynu oproti loňsku více než dvojnásobné,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Splněním tohoto cíle však důležitost úspor nijak nekončí. Úspory plynu nám pomáhají dosahovat rekordní úrovně zásob plynu, což posiluje naši odolnost vůči případným krizovým situacím a tedy naši energetickou bezpečnost. Každý ušetřený kubík plynu nám navíc pomůže s přípravou na další topnou sezónu. Sníží tak tlak na rychlou tvorbu zásob plynu a tím i na růst cen.“

Za minulý rok se v České republice spotřebovalo více než 7,5 miliardy metrů krychlových plynu, což je přibližně o pětinu plynu méně než v roce 2021. „Celkem se tak v České republice spotřebovalo o přibližně 1,9 miliardy metrů krychlových méně oproti předchozímu roku. Pro představu to přibližně odpovídá spotřebě celé země ve dvou zimních měsících,“ vypočítává zástupce vrchního ředitele energetiky a jaderných zdrojů René Neděla s tím, že během topné sezóny se spotřeba ještě o něco snížila. Průměrná spotřeba od října do půlky ledna je více než o 23 procent nižší než v předešlém roce. To znamená, že se v období od začátku října dosud podařilo snížit spotřebu plynu oproti minulé topné sezóně o více než 850 milionů kubíků.

Snižování spotřeby plynu pomáhá s udržováním rekordně vysoké úrovně zásob plynu. Ty k 23. 1. 2023 dosahovaly výše 2 781 milionů metrů krychlových, jsou tak více než dvojnásobné oproti předešlému roku a z historických dat vyplývá, že jsou rekordní i oproti předešlým topným sezónám. „Vysoká úroveň zásob plynu se pozitivně promítá do jeho ceny a přispívá k jejímu poklesu,“ dodává Neděla.

Ministerstvo průmyslu a obchodu k úsporám energií zřídilo rozsáhlou poradenskou síť. S aktuální vládní pomocí s vysokými cenami energií a s úsporami poradí linka 1212. Užitečné informace jsou dostupné také na webu www.energiezamene.cz, kde ministerstvo zveřejňuje aktualizovaná data o stavu zásobníků a o aktuální spotřebě. S tím, jak na úspory, pomohou zdarma odborníci z řad energetických konzultantů sdružených pod značkou Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS). Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…