Ministr Síkela: Dodávka IT vybavení pro Ukrajinu

03.06.2022 10:47 | Tisková zpráva

Funkční digitální infrastruktura je zásadní pro úspěšné vedení bojových operací, ale i pro informovanost obyvatel a zajištění pomoci vnitřním uprchlíkům na Ukrajině.

Ministr Síkela: Dodávka IT vybavení pro Ukrajinu
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Díky pokročilým digitálním aplikacím se daří Ukrajině odolávat lépe ruské agresi i pomáhat svým občanům. A právě proto se Ministerstvo průmyslu a obchodu spojilo s ICT firmami, aby zajistilo dodávky nezbytného vybavení, které udrží ukrajinskou digitální infrastrukturu funkční.

„Snažím se identifikovat vhodné způsoby, jak Ukrajině proti ruské agresi pomoci a zajištění funkční telekomunikační infrastruktury je jedním z nich. Proto jsme v předchozích týdnech pomohli zajistit dodávky IT vybavení na Ukrajinu. Děkuji jak mému týmu, tak českým firmám, se kterými jsme spolupracovali,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Ve spolupráci se zástupci ukrajinského ministerstva pro digitální transformaci jsme identifikovali ICT produkty, které jsou zásadní pro zajištění funkční telekomunikační infrastruktury na Ukrajině a komunikovali jej se zástupci českých ICT firem,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) mimo jiné oslovilo Asociaci pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT), která zprostředkovala konkrétní pomoc ze strany několika svých členských společností.

„Těší nás intenzivní zapojení členů AAVIT do pomoci Ukrajině. Věříme, že darované technologie přispějí k posílení její digitální odolnosti a poslouží jako pozitivní příklad pro další dárce. Jako součást DIGITALEUROPE hledáme spolu s dalšími evropskými asociacemi prostředky pro obnovu ukrajinské digitální infrastruktury také v rozpočtech EU“, říká ředitel AAVIT Jaromír Hanzal.

Výzva MPO byla úspěšná, několik firem rychle zareagovalo a darovalo či zakoupilo vybavení, které je v současné době distribuováno přímo na Ukrajinu. Tam bude využito na ochranu kritické infrastruktury proti kybernetickým útokům a k dalším praktickým úkolům.

Globální společnost s českými kořeny Kiwi.com poskytla IT vybavení pro zálohování výkonu, společnost Safetica, která poskytuje služby v oblasti kyberbezpečnosti, poskytla digitální licence pro bezpečnostní software a ryze český dodavatel špičkových automatizovaných strojů FERMAT přispěl bezdrátovými technologiemi.

Pomoc je distrbuována ve spolupráci s ukrajinským ministerstvem pro digitální transformaci a dalšími subjekty na ukrajinské straně. České podniky jsou nadále jedním z klíčových aktérů pomoci Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…