Ministr Síkela: Krizové opatření umožní naplnění zásobníků na 80 procent

30.04.2022 8:38 | Tisková zpráva

V návaznosti na aktuální vývoj na trhu s plynem vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu krizové opatření, které umožní naplnění tuzemských plynových zásobníků před příští zimou alespoň na 80 procent. Ve středu 27. dubna opatření odsouhlasila také vláda.

Ministr Síkela: Krizové opatření umožní naplnění zásobníků na 80 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

„Naplnění zásobníků na 80 procent nám před letošní zimou zajistí zásoby o objemu přibližně 2,8 miliard metrů krychlových plynu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Kromě toho získá stát možnost částečně rozhodovat o tom, kdy bude takto naskladněný plyn uvolňován. „Takto naskladněný plyn díky tomuto opatření zůstane v tuzemských zásobnících po celou nadcházející zimu s kontrolními termíny v listopadu, v prosinci a v lednu,“ dodává ministr Síkela.

Trh s plynem v České republice je plně liberalizován, stát tedy plyn nenakupuje. Nakupují ho většinou jednotliví obchodníci na západoevropských burzách či od západoevropských obchodníků. „Postup obchodníků se proto řídí čistě tržními pravidly. A ti v současné době vysokých cen mají jen nízkou motivaci k nákupům. Letos je totiž letní cena vyšší než zimní, a proto obchodníci nemají důvody využívat služby uskladnění plynu, a mohou mít tendenci se spoléhat na to, že v zimě obstarají levnější plyn," popisuje náměstek pro energetiku René Neděla. Základem navrhovaného mechanismu tak budou státní kompenzace případných rozdílů mezi vyšší letní a nižší zimní cenou.

V tuzemských zásobnících je k dnešku (29. dubna) přibližně 960 milionů metrů krychlových plynu, naplněny jsou tedy přibližně z jedné třetiny. „V zásobnících je více než dvojnásobek plynu oproti loňskému roku a také dvakrát víc než k 1. dubnu tohoto roku. Tyto zásoby přibližně odpovídají loňské spotřebě za květen a červen,” říká ministr Síkela s tím, že chce vydaným opatřením zabránit případnému nedostatečnému zazásobování se před příští zimou, což by mohlo přinést značné ekonomické škody a Českou republiku mohlo vystavit vydíratelnosti ze strany Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…