Ministr Síkela: Novela, která umožní sdílení vyrobené elektřiny, míří k podpisu prezidenta

22.12.2023 7:17 | Tisková zpráva

Novela energetického zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) umožní sdílení vlastní vyrobené energie mezi členy energetických společenství nebo mezi zákazníky. Nyní tuto novelu schválil Senát a míří k podpisu prezidenta republiky.

Ministr Síkela: Novela, která umožní sdílení vyrobené elektřiny, míří k podpisu prezidenta
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Jsem rád, že Senát schválil tuto revoluční novelu, která je jedním ze stavebních kamenů moderní energetiky. Novela umožní každému efektivně nakládat s vlastní vyrobenou energií, a snižovat tak své výdaje, posilovat energetickou nezávislost a šetřit životní prostředí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Navrhované změny umožní domácnostem, obcím firmám nebo školám vyrábět vlastní elektřinu, především z obnovitelných zdrojů a následně ji sdílet. Kromě soběstačnosti místních komunit, pomůže novela snížit nezávislost České republiky na fosilních palivech.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Kromě sdílení elektřiny zavádí novela také koncept takzvaného aktivního zákazníka. Tím může být skupina až deseti odběrových míst zákazníků, kteří společně vyrábějí energii a sdílí ji mezi sebou. Budou to moci dělat bez jakéhokoliv územního omezení. Příkladem takového zákazníka je ten, kdo si vyrábí elektřinu na střeše své chaty, ale využívá ji jen přes víkend a přes týden si vyrobenou elektřinu posílá do bytu ve městě. Aktivní zákazník ale může být i skupina několika osob, například rodina, která si na jedné nebo na několika svých nemovitostech vyrábí elektřinu a následně se o ni dělí.

Energetické společenství bude moci vytvořit větší skupina až 1000 odběrových míst jeho členů. Ti mezi sebou podle pravidel zákona budou moci sdílet elektřinu, kterou vyrobí ze společných výroben. Členy těchto společenství tak budou moci být kromě jednotlivců například společenství vlastníků jednotek, obce, školy, úřady nebo celé malé podniky.

Podmínkou pro vznik komunitní energetiky je také založení energetického datového centra, které umožní zpracovávat podrobná data o výrobě a spotřebě sdílené elektřiny. Více informací ke komunitní energetice najdete na webu www.energiezamene.cz/komunitni-energetika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…