Ministr Síkela: Ruské energetické válce musí Evropa a USA čelit společně

18.03.2023 17:14 | Tisková zpráva

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vystoupil během podnikatelské mise po USA na kulatém stole na půdě Hooverova institutu Stanfordské univerzity. Tématem diskuze byla energetika a ministr Síkela během ní představil úspěch EU i České republiky při zvládání končící zimy bez dodávek plynu z Ruska.

Ministr Síkela: Ruské energetické válce musí Evropa a USA čelit společně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

V průběhu diskuze také vyjádřil svůj názor, že Evropa a Spojené státy americké by měly čelit ruské energetické válce společně.

„Loni 24. února se stalo něco, o čem jsme byli přesvědčeni, že už se nikdy nestane. Ruská invaze na Ukrajinu vrátila válku do Evropy, způsobila obrovské utrpení milionům lidí a naplno rozpoutala energetickou válku Ruska proti Evropě,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během kulatého stolu na Stanfordské univerzitě s tím, že Rusko se na energetickou válku připravovalo s předstihem, snižovalo dodávky do Evropy s cílem vystavit ji hrozbě nedostatku plynu a otevřít si prostor k manipulacím s jeho cenou.

Ruská taktika vedla k nárůstu ceny plynu na rekordní úroveň okolo 350 EUR/MWh. A protože je na cenu plynu navázána cena elektřiny, také ta se přiblížila až k částce 1000 EUR/MWh.

„Na jednu stranu jsme byli zemí, která byla na ruském plynu jednou z nejzávislejších, a čelila tak obrovským domácím výzvám. Na druhou stranu ale právě v době největší eskalace situace v oblasti energetiky předsedala celé Evropské unii,“ popsal vývoj ministr Síkela a dodal: „Evropa se za velkého přispění našeho předsednictví dokázala ruskému zneužívání energetiky jako zbraně ubránit. A s tím, jak roste jistota, že situaci zvládneme, se uklidňuje také situace na trzích a klesá cena plynu. A s ním i cena elektřiny.“

Cena plynu dodnes klesla pod 45 EUR/MWh a cena elektřiny k částce 135 EUR/MWh. K tomuto poklesu výrazně přispívá úspěch EU při nahrazování ruského plynu pomocí LNG a také plynem z Norska. Základem jsou energetické úspory a zodpovědný přístup ke spotřebě plynu. Například České republice se podařilo snížit spotřebu plynu o 20 procent.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Od zářijového ukončení dodávek plynu přes plynovod Nord Stream je jediným místem, kudy může do České republiky proudit plyn z Ruska, stanice Lanžhot na hranicích se Slovenskem. Od loňského září představují dodávky plynu z Ruska jen necelá 2 procenta celkového dovozu,“ shrnul ministr Síkela situaci v České republice.

Diskuzi u kulatého stolu moderoval Arum Majumdar, děkan stanfordské Doerrovy školy udržitelnosti. Kromě ministra Síkely se ho zúčastnil také bývalý ředitel CIA v době administrativy Billa Clintona John M. Deutch, akademici aktivní na Stanfordské univerzitě jako profesor ekonomie Paul Gregory a další.

Ministr Síkela během kulatého stolu odpovídal na otázky ohledně dalších vyhlídek evropské energetické závislosti na Rusku, přípravy na další zimu a o tom, jakou roli v tom mohou hrát Spojené státy americké.

„Spolupráce s Amerikou na dodávkách LNG hraje velkou roli v tom, že zimu bez dodávek plynu z Ruska zvládáme. Evropa masivně rozvíjí infrastrukturu, díky které budeme moci tento druh plynu dopravovat ze zemí jako Spojené státy i do zemí bez přístupu k moři, jakou je Česká republika,“ uvedl ministr Síkela s tím, že Česká republika získala prostřednictvím skupiny ČEZ podíl v LNG terminálu na pobřeží Nizozemska. Ten jí umožní pokrýt 40 procent roční spotřeby plynu. První dodávka LNG do tohoto terminálu určená pro Českou republika pocházela právě ze Spojených států amerických.

„Jsem přesvědčen, že tato spolupráce musí pokračovat. A musí se prohloubit. Věřím také, že je správné o této spolupráci přemýšlet jako o společném úsilí porazit Rusko v jeho energetické válce proti Evropě. Tato válka je bezpochyby součástí ruské agrese proti Ukrajině a věřím, že spojenci, když jeden z nich čelí agresorovi, by se neměli snažit na sobě navzájem vydělat, ale naopak si pomoci,“ zakončil svou úvodní řeč během kulatého stolu ministr Jozef Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Energetickou válku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 18.03.2023 18:00:59
nerozpoutalo Rusko, je to dílo nepříliš chytrých politiků EU.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…