Ministr Síkela: Rusko zneužívá energetiku jako zbraň

09.07.2022 8:38 | Tisková zpráva

Kvůli snižujícím se dodávkám ruského plynu a plánované odstávce plynovodu Nord Stream do Německa, svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela mimořádnou Radu EU pro energetiku.

Ministr Síkela: Rusko zneužívá energetiku jako zbraň
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ta se uskuteční 26. července v Bruselu. Evropa se musí dobře připravit na letošní zimu a podpořit úspory energií.

„Rusko zneužívá energetiku jako zbraň s cílem rozdělit Evropu a podlomit její podporu Ukrajiny. A my musíme být připraveni i na další stupňování této energetické války,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že proto na 26. července do Bruselu svolal mimořádné jednání Rady EU pro energetiku.

Těsně před tímto zasedáním má také Evropská komise představit své návrhy na lepší krizovou koordinaci a na podporu snižování spotřeby plynu v jednotlivých členských státech.

„Je potřeba projednat návrhy Evropské komise na pravidla vyhlašování nouzového stavu a detaily společného přístupu k nakládání se zásobami plynu. Pokud máme v energetické válce s Ruskem obstát, musíme udržet unijní jednotu, což se neobejde bez vzájemné solidarity mezi jednotlivými členskými státy. Všichni obyvatelé EU si zaslouží rovnocenné zacházení. Budeme také diskutovat možnosti snižování spotřeby plynu, abychom se závislosti na Rusku zbavili co nejdříve," dodává ministr Síkela, který je prý v případě potřeby či další eskalace energetické války ze strany Ruska připraven svolat další jednání Rady EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…