Ministr Staněk: Hrad Šternberk čekají opravy za padesát milionů korun

05.01.2019 22:24

Za účasti ministra kultury Antonína Staňka, zástupců Národního památkového ústavu, města Šternberka a dalších institucí byla na konci loňského roku (21. prosince 2018) slavnostně zahájena realizace dvou projektů, jejichž cílem je zvelebení Státního hradu Šternberk.

Ministr Staněk: Hrad Šternberk čekají opravy za padesát milionů korun
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

První projekt s názvem Šternberské hradní návrší „čas proměn hradního parku a podhradí“ řeší především zlepšení technického stavu památky, odstranění přístupových bariér a zajištění lepšího zázemí pro návštěvníky. Díky projektu bude mimo jiné vybudována samostatná expozice v objektu strážního domku, obnoven bude objekt historické ledovny a dojde také k obnovení vyhlídky a posezení v parku. Celková dotace projektu je 49 mil. korun a je realizován z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Olomoucké aglomerace. Druhý projekt je pak zaměřen na restaurování souboru třinácti historických kachlových kamen. Projekt byl úspěšný ve výzvě MAS Šternbersko – IROP – Obnova památek kulturního dědictví. Celková výše dotace na projekt činí 1,5 milionu korun.

„Připravovaný projekt obnovuje vybrané části areálu hradu Šternberk, které jsou z technického hlediska ve velmi špatném až havarijním stavu. Realizací obou projektů se výrazně zlepší technický stav této nádherné národní kulturní památky a zvýší se atraktivita města i olomouckého regionu,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.