Ministr Staněk: Nominace řemeslného umu, vlastní pěti sousedícím zemím, je příkladem provázanosti našich zemí

02.12.2018 14:49

Modrotisk zapsán na seznam UNESCO, nominaci vánočních ozdob z foukaných perlí je třeba doplnit

Ministr Staněk: Nominace řemeslného umu, vlastní pěti sousedícím zemím, je příkladem provázanosti našich zemí
Foto: Archiv redakce
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD), ministr kultury

Česká republika slaví velký úspěch, neboť na 13. zasedání Mezivládního výboru pro zachování nehmotného kulturního dědictví v Port Louis (Mauricius) byla právě dnes na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO zapsána nominace, kterou spolupředložila ČR.

Jde o společnou nominaci pěti předkladatelských zemí – České republiky, Maďarska, Německa, Rakouska a Slovenska, s názvem: „Modrotisk, resistentní ruční tisk a barvení indigem v Evropě“, která byla koordinována rakouskou stranu.

“Tato nominace výrazného řemeslného umu a lidské tvořivosti vlastní pěti sousedícím zemím našeho regionu je příkladem provázanosti našich zemí, které i přes rozdílné jazyky a kulturní projevy některé kulturní jevy sdílí,” uvedl ministr Antonín Staněk. Nominaci vyjádřili podporu a spolupracovali na ní nositelé prvku ze všech zúčastněných zemí, a mezivládní Výbor příkladnou spolupráci všech partnerů zapojených do zpracování nominace velmi ocenil. Za českou stranu se na přípravě podílely nejenom obě modrotiskové dílny (Modrotisk Danzinger a Arimo), ale i Národní ústav lidové kultury, Ministerstvo kultury a další.

Mezivládní výbor na svém zasedání probíral i národní nominaci ČR s názvem: „Ruční výroba ozdob z foukaných skleněných perlí pro vánoční stromek“, která vznikla v gesci Muzea Českého ráje v Turnově za spolupráce a podpory České komise pro UNESCO, Národního ústavu lidové kultury a Ministerstva kultury, Krajského úřadu Libereckého kraje a dalších.

Jde o nominaci specifického druhu sklářského řemesla spojeného s vánočními tradicemi. Nositelem prvku je rodinná dílna Rautis v Poniklé a venkovští foukači perlí a navlékači, kteří s dílnou spolupracují a společně vytvářejí tyto osobité vánoční ozdoby.

V případě této nominace došel dnes Výbor k názoru, že předkládající stát musí nejprve doplnit některé informace, týkající se specifického faktorského systému spolupráce mezi dílnou a domácími řemeslníky a jejich zapojení do přípravy nominace, aby mohla být znovu projednána na některém z příštích zasedání Výboru. “Česká republika je samozřejmě připravena vypořádat požadavek hodnotitelů tak, aby nominace mohla být zapsána na prestižní seznam co nejdříve,” řekl ministr Staněk.

Zápis na seznam není samozřejmostí. Výbor letos posuzoval 40 žádostí o zapsání do Reprezentativního seznamu. 13. zasedání Mezivládního výboru pro zachování nehmotného kulturního dědictví v Port Louis se zúčastnilo přes 800 účastníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…