Ministr Staněk se setkal s velvyslankyní Norského království

24.08.2018 17:02

V Nostickém paláci dnes ve 13 hodin proběhlo včera setkání ministra kultury Antonína Staňka s norskou velvyslankyní J. E. paní Siri Ellenou Sletnerovou.

Ministr Staněk se setkal s velvyslankyní Norského království
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Jednání bylo pro obě strany příležitostí ke zhodnocení spolupráce Česka a Norska v oblasti kultury.

Smluvní základnou spolupráce mezi oběma zeměmi je  Dohoda o kulturních vztazích mezi Československem a Norskem z roku 1937, dále Programem kulturní, školské a vědecké spolupráce mezi vládami ČR a Norského království z roku 1997.

Propagaci severských zemí v ČR zajišťuje Skandinávský dům se sídlem v Praze.  Norsko se prezentovalo na několika významných akcích podporovaných Ministerstvem kultury. V roce 2015 mělo svoji prezentaci v hlavní sekci a v Sekci zemí a regionů na mezinárodní přehlídce scénografie a divadelního prostoru Pražské Quadriennale. V roce 2016 bylo Norsko součástí společné prezentace severských států na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy. Byly podpořeny překlady české literatury do norštiny a výjezdy českých spisovatelů na autorská čtení do Norska.

Významným  bodem  kvality vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Norskem  je především  spolupráce na projektech financovaných z prostředků finančních mechanismů EEA/Norských fondů. „Norsko do těchto fondů přispívá z 98% a jeho vklad tedy představuje podstatný prostředek k posílení česko-norské bilaterální spolupráce.Díky norským fondům se od roku 2004 podařilo v České republice  obnovit či zachránit celou řadu kulturních památek,“ doplnil ministr Staněk a dodal, že spolupráci na projektech směřovaných pro oblast kultury považuje za mimořádně úspěšnou.

V současné době probíhá období FM3 pro léta 2014-2019 (2021), kdy celková grantová podpora programu Kultura činí 28,2 mil. EUR.

Ministr kultury se s Její excelencí zároveň rozloučil, protože její diplomatická mise v ČR končí, a poděkoval jí za skvělou spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…