Ministr Staněk zahájil unikátní výstavu Rozlomená doba

23.09.2018 16:09

Doposud největší výstavní projekt v rámci Středoevropského fóra Olomouc bude postupně v letech 2019 - 2021 představen ve všech zemích Antonín Staněk coby primátor města Olomouce přijal čestné hosty akce na olomoucké radnici.

Ministr Staněk zahájil unikátní výstavu Rozlomená doba
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Muzeum umění Olomouc, příspěvková organizace Ministerstva kultury, v rámci víceletého mezinárodního výstavního projektu Rozlomená doba, založeného na dlouhodobé spolupráci odborných institucí zemí V4 a Rakouska, představuje vůbec první syntetický pohled na vývoj moderního umění na území střední Evropy v historicky přelomových letech 1908 - 1928.

Projekt akcentuje vzájemnou spolupráci významných umělců a uměleckých skupin působících v oblasti bývalého Rakouska-Uherska a nově vzniklé Evropy. Výstava představuje umělecká díla i dokumentární materiál a její součástí je i rozsáhlá výpravná publikace v několika jazykových mutacích.

Spolupořadateli akce jsou kromě Muzea umění Olomouc také Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków, Galéria mesta Bratislavy a Janus Pannonius Múzeum Pécs.

„Výstava Rozlomená doba reflektuje dramatické proměny v období závěrečného desetiletí Rakouska-Uherska a úvodního desetiletí existence nového středoevropského uspořádání. Československo by ovšem obtížně prosazovalo svoji myšlenku bez podpory sousedních zemí. První rovinou našich vnějších vztahů jsou totiž bezpochyby vztahy sousedské. To, že jsou dnes ve velmi dobrém stavu, bereme jako samozřejmost, ale neměli bychom zapomínat, že v dlouhodobém historickém kontextu jde o něco zcela unikátního. Už proto bychom si měli našich výborných sousedských vztahů umět vážit i ocenit,“ uvedl při zahájení výstavy ministr Staněk.

Výstava je součástí projektu Zrod soudobého Středoevropana; čestní hosté ze zemí V4 jsou navíc účastníky v Kroměříži probíhající stejnojmenné mezinárodní odborné konference (ve dnech 19. – 21. září 2018). Za slovenskou stranu to jsou pp. Radoslav Ragač, generální ředitel sekce kulturního dědictví MK SR, Vladimír Valovič, ředitel Slovenského institutu v Praze a zmocněnec pro připomínku a oslavy výročí 2018 a Ivan Jančár, ředitel Galerie města Bratislavy. Polskými účastníky jsou: J. E. Barbara Ćwioro, velvyslankyně Polské republiky v ČR, Marzena Ewa Krajewska, rada-velvyslanec, Velvyslanectví Polské republiky, Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze a Agata Wasowska-Pawlik, ředitelka Mezinárodního kulturního centra v Krakově. Maďarské odborníky zastupují pp. Gabriella Lonkai, politická poradkyně ministra kultury, J. E. Miklos Boros, velvyslanec Maďarské republiky v ČR, Gertrud Kelemen, ředitelka Maďarského institutu v Praze a p. Csornay Boldizsár, ředitel Janus Pannonius Múzeum Pécs.

Výstavu otevřel koncert Krakovské filharmonie v olomouckém kostele Panny Marie Sněžné pod taktovkou jednoho z nejvýraznějších představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století - polského skladatele a dirigenta Krzysztofa Pendereckého. Světoznámý dirigent letos oslaví 85. narozeniny, ke kterým mu ministr kultury v závěru projevu poblahopřál: „Na závěr bych Vám, maestro, rád popřál jménem svým i nás všech v tomto sále i jménem všech milovníků hudby pevné zdraví, neutuchající pracovní elán a mnoho dalších aktivních let,“ uvedl.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.