Ministr Stanjura: Česko má za sebou dva roky extrémního zadlužování

06.01.2022 12:33 | Tisková zpráva

Z 1,6 bilionu korun státního dluhu na konci roku 2019 na 2,5 bilionu korun na konci roku 2021.

Ministr Stanjura: Česko má za sebou dva roky extrémního zadlužování
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura

Česká republika se v letech 2020 a 2021 zadlužovala rekordním tempem, které nemá v jejích novodobých dějinách obdoby. Náklady na pomoc státu v boji s nemocí COVID-19 přitom tvořily jen menší polovinu tohoto zadlužení, konkrétně 351 miliard korun za roky 2020 a 2021.

V porovnání k HDP se státní dluh za poslední dva roky zvýšil z 28,5 % na téměř 41 %. „Horší zacházení s veřejnými penězi tato země ve své historii nikdy dříve nezažila a pevně věřím, že už ani nikdy nezažije. Tento nezodpovědný hazard tandemu Alena Schillerová – Andrej Babiš naštěstí nástupem naší vlády skončil. Nezbývá nám teď bohužel nic jiného, než se zase vrátit nohama na zem a hospodařit s takovými prostředky, které opravdu máme k dispozici nebo aspoň můžeme reálně splatit. Proto jsme nyní v rozpočtovém provizoriu, proto jsme odmítli další strašlivý rozpočet z pera mé předchůdkyně a proto jsem začal hledat úspory okamžitě po svém jmenování ještě pro tento rok. Jiná alternativa totiž není možná, nechceme-li absolutní kolaps České republiky a jejího zdravotnictví, školství, vyplácení důchodů, sociální pomoci a investic do infrastruktury,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Jen náklady na splátky státního dluhu (bez započtení schodku v rozpočtu 2022 předpokládaného ve výši pod 300 mld. Kč) bude mít letos Česká republika ve výši téměř 274 mld. Kč, tj. více než 4 % HDP. Dobrou zprávou je, že mezi lety 2020 a 2021 celkové příjmy státního rozpočtu meziročně vzrostly o necelé procento, tj. o téměř 12 mld. Kč a podobný trend lze očekávat i v roce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …